Давидовић одговорио Фронталу

Фронталу је стигао дуго очекивани одговор директора РТРС, а Србија у дневику ове куће, остала без Косова.

уторак, 15 маја, 2012 / 11:49

Мада би пред локалне изборе било очекиваније да толико дуго чекамо одговор Драгољуба Давидовића, тема није истраживање да ли су у роду градоначелник и директор, већ питање које смо поставили још 19.04.2012. у нашем Отвореном писму руководству поводом 20. година РТРС.

Пошто то није било довољно да нам се одговори на питање, послали смо 25.04.2012. и питање на rtrs@rtrs.tv које су пренијели и неки други медији. Но, испоставило се да је Драган Давидовић један од оне серије директора јавних предузећа (од шумарије у Дринићу, до хидроелектрана у Херцеговини) који није баш доступан медијима за изјаве. При чему треба занемарити чињеницу да је на челу медија.

Ипак, нисмо желили искористити нашег специјалног извјештача који је био на тајном задатку, односно прослави дана РТРС, јер нам није било до извјештавања о народњачким нумерама које су наручиване на име директора.

Ништа без Европе

Тако је је задужење добио оснивач Фронтала, наш Дани(ј)ел Симић, који је био један од уводничара на скупу који су 08.05.2012. организовали Министарство за економске односе и регионални развој и Удружење новинара Републике Српске, гдје се међу дискутантима затекао и Драган Давидовић.

Питање је овај пут било формулисано да има везе са темом скупа, а она је била Европске интеграције у медијима Републике Српске, те је Симић проблематизовао питање ћирилице као европског стандарда при праву једног народа на његовање његовог писма, културе и идентитета, а да РТРС не поштује то емитујући искључиво латиничне титлове страних филмова и серија.

Након објашњења правне структуре система јавних РТВ сервиса Босне и Херцеговине, Давидовић је о ћирилици рекао сљедеће:

Давидовић: ЕУ је наметнула БХТ1

Основни принципи тих закона су да морају да уваже конститутивност народа који живе у Босни и Херцеговини. У том смислу се и конституише Управни одбор Радио-телевизије Републике Српске, који има четири члана и ево по структури се види шта ми законом, у принципу, морамо да подржимо. Један члан Управног одбора је из српског народа, други је из хрватског, трећи је из бошњачког, а четврти из реда осталих.

Дакле, усвајањем тог сета закона, усвојен је и обезбјеђен и 16ти принцип, који је Европска унија поставила пред Босну и Херцеговину, о реформи јавних ртв-сервиса и стварању ртв-система.

И, да приведем крају,

српска и ћирилична компонента у РТРС задовољена је кроз чињеницу да је сва наша продукција, почевши од шпица до свих елемената у јутарњем програму у вијестима, ћирилична и српска, до мултимедије такође која је… и сајт је ћирилични; и ово је (потпуно латинични титлови, оп.ред.) у принципу нека врста компензације за оно што би се могло назвати конститутивност свих народа.

Уколико постоји политичка воља или било која друга воља да промијени тај документ ја сам спреман да проводим оно како ми парламент Републике Српске предложи.

Тамара Ћурувија: Хвала лијепа.

(цитат завршен)

Послије пуцња у срце, Србија без Косова

Пошто смо одговор чекали овако дуго, сада га нећемо коментарисати, уз напомену да неко јави господину Давидовићу да ћемо прекосутра (17.05.2012.) дати своје конкретне приједлоге и аргументе које производи „било која друга воља“, која ће и довести до ћириличних титлова у националној тв кући.

Јасно је да у вријеме у којем живимо, поготово нама из сајберсвијета, да технички разлози једини не могу бити препрека. Но, изгледа да на РТРС нешто заиста прави препреке, у техничком и у другом смислу. За не повјеровати да је након освједоченог антисрпског филма „Пуцањ у срце“, начињена нова груба грешка, која личи на ону „грешку“ коју је са картом Србије извео Калгон у својој реклами.

У Дневнику РТРС, поводом Ђурђевданских избора у Србији, Србија је приказана помоћу карте која не садржава јужну српску покрајину. (доњи десни угао на фотографији горе) Како се то могло десити на РТРС, није баш најјасније, тако да се врло лако можемо запитати да ли то неко на РТРС све ради намјерно?

Превише се често дешавају баналне грешке, да би то било случајно…0 КОМЕНТАРА

 1. Kosova nema a i Vojvodina se nesto stapa sa pozadinom koju cini sjever i zapad. Slucajnost ili dizajner salje subliminalne poruke masama?

 2. Каква је ово будалаштина:

  српска и ћирилична компонента у РТРС задовољена је кроз чињеницу да је сва наша продукција, почевши од шпица до свих елемената у јутарњем програму у вијестима, ћирилична и српска, до мултимедије такође која је… и сајт је ћирилични; и ово је (потпуно латинични титлови, оп.ред.) у принципу нека врста компензације за оно што би се могло назвати конститутивност свих народа.

  Значи ако је на сваком гробљанском споменику ћирилица, онда не треба имати ћирилицу на кексовима? Ало, људи! Па реците не интересује нас то, ви сте будале што се бринете ћирилицу, скупо нам је да преводимо сами, више волимо да те паре трошимо на своје дупе. Супер

 3. српска и ћирилична „компонента“…до свих „елемената“…до „мултимедије“…и „сајт“ је ћирилични…нека врста „компензације“… – очито је да се на наводно „националном“ јавном сервису не користи ни српски језик, који ове РТРС-овске аналфабете нису савладили у основној школи, а камоли у Кумровцу и на фризерско-дактилографским курсевима.

 4. Какви ликови!!
  Прије годину-двије, згранута цртићима синхронизованим на „хрватски“ а који су се приказивали на РТРС-у, не будем лијена и позовем „наш“ јавни сервис и некако дочекам неког да га питам зашто их не синхронизују на српски и зашто, умјесто латиничних а и лоших превода филмова, нема ћириличних и граматички исправних. Објашњење које сам добила је да они немају пара да то преводе, а немају ни права јер су их баш такве откупили од неких тамо медијских кућа.

  Овај Давидовић ме подсјећа на А. Тијанића с том разликом што први откупљује антисрпске филмове које приказује, а други откупљује филмове који не иду у прилог дискурсу који је на снази у Србији а које похрањује у ладицу и не дозвољава да буду приказани..

  А што се тиче „новинара“ са РТРС-а (част изузецима), они су за „сјест` и плакат`“, што би народ рек`о!

 5. Ово што је Давидовић изговорио и како се понаша, тотална је срамота за све оне који плаћају ту претплату, без обзира што се на тој телевизији нема шта гледати. Наравно, осим када желите да сазнате шта тренутни режим мисли.

  Опет ми се не свиђа што га дерете само за ту ћирилицу, пошто су то муфљузи неопјевани. Да је паметан, сад би он то све испунио што тражите.

  Ово је добро примјетио Хамураби за Војводину. Нема ту стварно никаквог оправдања и ове ствари се не дешавају случајно. Ни Пуцањ у срце, ни Србија без Косова и Метохије.

  Овај Давидовић се улагује странцима и питање дана је кад то схвати и Додик.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *