Давидовић чисти борце на РТРС

Антисрпском филму „Пуцањ у срце“, који је недавно након емитовања у програму Радио-телевизије РС изазвао велико незадовољство код борачке популације у Српској, претходио је и одстрел двадесетак бораца и ратних војних инвалида запослених у Служби преноса и емитовања програма (ПЕП) овог јавног сервиса. Бивши борци ВРС који су стварали некадашњу СРТ, а касније и РТРС, […]

среда, април 25, 2012 / 12:46

Антисрпском филму „Пуцањ у срце“, који је недавно након емитовања у програму Радио-телевизије РС изазвао велико незадовољство код борачке популације у Српској, претходио је и одстрел двадесетак бораца и ратних војних инвалида запослених у Служби преноса и емитовања програма (ПЕП) овог јавног сервиса.

Бивши борци ВРС који су стварали некадашњу СРТ, а касније и РТРС, отпуштени су крајем децембра прошле године, а већина њих су били једини запослени у својим породицама.

Бивши радници најављују да ће своја права потражити на суду, а подршку су затражили и од Борачке организације РС.

– "Пуцањ у срце" смијешан је филм у односу на драме које смо ми проживљавали – прича један од отпуштених радника ПЕП, који тврди да је незаконито добио отказ, јер његово радно мјесто није угашено.

– Од Нове године нити спавам нити живим како треба, а откази су нам уручени уочи Нове године, кад због нерадних дана нисмо имали могућност да било кога позовемо и затражимо помоћ, тако да за ову нашу трагедију нико у јавности није ни сазнао. У РТРС сам вукао за пет људи, себе сам ту дао и оставио, долазио сам и кад сам био слободан и кад год је требало било шта да се уради, а видите шта сам дочекао – прича један од отпуштених радника.

Према његовим сазнањима, отпуштено је 25 људи након нове систематизације у РТРС.

– Наводно је урађено неко тестирање и бодовање, а према њиховим критеријумима ми нисмо испунили норму и отпуштени смо, мада то по мом мишљењу нема везе са мозгом. Више од 20 људи који су отпуштени овдје је радило дуже од 15 година. Нису имали никад никакав проблем, нити једну једину грешку, већ је једноставно све уређено тако да се пола сектора ПЕП остави без посла, а најмање је било битно ко ће отказ и како добити – рекао је за "Фокус" овај бивши радник РТРС.

Он је додао да објекат на којем је радио по систематизацији није угашен и да је на исти начин још најмање десет његових колега на објектима Козара и Удригово остало без посла.

– На та мјеста су пребацили друге људи с других објеката који су по њиховој причи имали боље резултате од нас. Нас су отпустили, а оне чија су радна мјеста угасили, пребацили су на наша радна мјеста – тврди наш саговорник.

Он пита зашто их нису распоредили на друга радна мјеста према новој систематизацији.

– Радио сам у Сектору ПЕП РТРС од 1997. године. Пуне четири године стажа ми нису признали и то је чиста крађа, а у радном односу сам био десет година. Своја права ћу потражити путем суда, а неке колеге су покушавале да се жале. Чуо сам да је отпуштено 18 бораца прве категорије. То је срамота – каже отпуштени радник.

Да ствар буде гора, овај радник каже да су их непосредно пред отказе шефови увјеравали да они који су социјално угрожени и који би отказом постали социјални случајеви, неће бити отпуштени, као ни борци.

– Међутим, десило се сасвим супротно и то нико није ни разматрао када су нас истјерали с радних мјеста – каже бивши радник ове медијске куће.

Додаје да је ожењен, има малољетно дијете, а по занимању је електроенергетичар и био је квалификован за своје радно мјесто. На то, каже, нико није гледао, јер је он остао без посла, а на радим мјестима остали су машинци са средњом стручном спремом.

Предсједник Борачке организације РС, Пантелија Ћургуз, након отпуштања бораца и ратних војних инвалида из Јавног сервиса послао је писмо генералном директору РТРС, Драгану Давидовићу, у којем је затражио да борци и инвалиди Одбрамбено-отаџбинског рата буду враћени на посао.

– Један од радника, демобилисани борац, који је с три брата учествовао у рату, од којих је један погинуо, а други је тешки ратни војни инвалид, отпуштен је и затражио је од мене помоћ. Тај човјек је био командир чете и недостају му три године до пензије. Предсједник Предсједништва БОРС, Дражан Перендија, и ја и усмено и писмо смо контактирали руководство ове медијске куће, али немам још повратне информације и затражићу их још данас. Ако не буде био услишен наш захтјев да се врати посао људима који су са пушком у руци бранили Републику Српску, а самим тим и нашу српску телевизију, ми ћемо јавно одреаговати на те околности и тражити одговорност првих људи у систему у РТРС, јер је то понижавање људи који су несебично дали себе за одбрану Републике – поручио је предсједник БОРС.

Ћургуз је упитао да ли би данас имали РТРС да није било ових бораца, који морају имати приоритет при запошљавању.

– Ако неко има другачији приступ, онда он није добронамјеран ни према тим људима ни према РТРС, ни према Републици Српској. Ако је неко отпуштен, а није му угашено радно мјесто, то је недопустиво. Ствар је још гора ако је ријеч о учеснику рата. Осим овог, има и других примјера гдје су запослени демобилисани борци на маргини дешавања, гдје им се покушава наудити као да то неко намјерно ради – закључио је Ћургуз и позвао све отпуштене борце и ратне војне инвалиде да се јаве у БОРС како би се заједнички припремили и јавно и на сва звона на конференцији за новинаре прозвали одговорне за ово стање у РТРС.

Генерални директор РТРС, Драган Давидовић, јуче није одговарао на наше телефонске позиве, а његова секретарица кратко нам је саопштила да је он на састанку.

Исток без телевизијског сигнала

Отпуштени радник, који није желио да му објављујемо име, подсјећа да је након отказа радницима с предајника пао и снијег у РС, који око предајника није имао ко да очисти и да је источни дио Републике скоро мјесец дана остао без телевизијског сигнала.

– То потврђује да су ови откази били потпуно неоправдани и на штету не само ових људи, већ и грађана Републике Српске који нису имали сигнал РТРС, јер на предајницима није било радника – каже отпуштени радник ПЕП и пита да ли је неко одговарао за овај пропуст у РТРС.0 КОМЕНТАРА

 1. Вампири, издајници и страни плаћеници давидовић-кусмук прво су „очистили“ СРНУ од бораца, оних са пушком али и од оних са оловком у руци, а затим су систематски „чистили“ и РТРС и медије у којима су имали утицај.
  И тако до данашњих дана.
  И људи и драги Бог то види и памти јер, очито, још није тренутак за казну. Ваља се надати да ће и то доћи.

 2. Svi oni koji misle da se BORS zalaže za interese boraca grdno se varaju.Znam to na ličnom primjeru.Prosudite sami.Samo zato što sam Srbin,borac odbrambeno-otadžbinskog rata prve kategorije i RVI bio sam u firmi u kojoj sam radio izložen raznim vrstama mobinga od strane lica koje niti voli RS ,niti Srbe,a još manje one koji su stvarali RS.Prvo mi je plata smanjena za 50%.Onda mi je sređen premještaj za rad u Banja Luci.Kada ni to nije pomoglo da sam prekinem Ugovor o radu onda mi je sređen rad na skraćeno radno vreme od četiri sata,naravno u Banja Luci.Prevedeno,to je značilo da ja radim za poslodavca dnevno četiri sata i da kada dobijem platu,treba iz svog džepa da doplatim,jer su mi veći troškovi od zarade.Žalio sam se BORS-u,koji nisu htjeli ni da proslijede dopis koji sam im sam dostavio i u kojem tražim od poslodavca pravo na puno radno vreme,a kamoli da se ozbiljnije angažuju da se ovaj problem riješi.Zato im ne vjerujem i svako onaj ko gaji nadu da će im ovakva boračka organizacija pomoći je u grdnoj zabludi.Isti je slučaj i sa resornim ministrom rada i njegovim ministarstvom.O organizaciji Sindikara radnika da i ne govorim.Ukratko truli smo iznutra i bojim se da nam pomoći nema.

 3. x-(

  пас им матер, и њима и њиховом незваничном ставу да се борци лаганино избацују ван система и то све по нечијем диктату, само овако мучки испод жита…један по један ко на стријељање!

 4. Доња Градина.Комеморација невиним жртвама геноцида.Нас пет чланова одајемо дужну пошту-ту су нам деда и ујак завршили.
  Мајка у годинама остала кући-гледат ће пренос на ТВ.На РТРС.
  Али….Супруга назвала некога на нашој ТВ и само им поручила да је срамота што нема преноса.Какве користи од тога ?
  Вајни директор те куће присутан у Градини али нема камера.
  По први пут високи и важни гости саучествују са нама у болу и осуђују НДХ и кољаче.Још једном сам остао забезекнут-ПА ЗАР ЊИХ ПРЕКО 700.000 НИСУ ЗАСЛУЖИЛИ САТ-ДВА ДИРЕКТНОГ ПРЕНОСА
  комеморације и парастоса.Бијаше поподне краћа репортажа али
  већином спикерска препричавања.Жива ријеч умрла је опет у Доњој Градини код Јасеновца.Е мој директоре…

 5. е савезниче, није ми јасно да можеш тако да измишљаш. камере су биле и РТРС је емитовала актуелности посвећене годишњици пробоја логораша. сад сам провјерио на њиховом сајту…
  провјерена је и информација о отпуштеним борцима…ради се о двојици, не о 25, колико их је заиста отпуштено…и то је урађено уз знање Ћургуза…нека он објасни…поставља се питање колико је бораца запослено на РТРС-у…огроман број мушких је био на ратишту…људи, не падајте на ситницама

 6. Saveznik, 26.

  Где човек да се замера, својој браћи преко Саве.

  Зар прешједник толико енергије и труда уложио и улаже за „хрватску ствар“ и сада да се то доведе у питање „неким“ Јасеновцем. Човек се својевремено „решио“ онолике јасеновачке грађе,хоће све да гурне у заборав, скућио се,раширио се вилама, фирмама, пословним просторима, уфурао се у светске трендове.., и сада треба то све да се доведе у питање.

  Па они све раде да се реше и ових још живих што је преостало,а камо ли да размишљају о већ мртвима.

 7. људи, памет у главу. РТРС је наша кућа, треба је чувати. критика је добра, али мора бити конструктивна. само онда ће програм бити бољи. овако се неће ништа побољшати..
  треба утицати на то да се смјене неспособни из ове куће…

 8. Saša Periću, ako je kuća naša, što onda samo jednu istinu ima? Zašto je jednoj partiji dozvoljeno da joj RT RS bude kuća, a svima ostalim nije? Ako je kuća naša, zašto ne prenose televizijki sjednice NS RS da malo starine, a i mladi čuju kakvo je stanje, a da to ne bude „uređeno“ od urednika iz „naše“ kuće? Ako je RT RS naša kuća, zašto nije potrčala da se sa više žara bvi recimo…. Mićom Kraljevićem?? Ili autoput BL- Gradiška, izuzev kada se sijeku vrpce za nadnaravne moći i urađenmi psao velikog vođe i svih drugova članova? Ako je kuća „naša“ zašto je Davidović i treći put u mandatu.? Je li zaista ne postoji niko u RS da možda pokuša napraviti i bolju kuću? Ako je kuća „naš“ mikrofon zašto je šutila kada se parčala državno zemljište na kojoj je napravljena uz tajkunski dil? Da li je u „našoj“ kući tek grupa povlaštenih imala duboke i raširtene džepove spremne da prime nadoknadu za sramotnu šutnju? Ako je to „naša“ kuća Saša, dajte očistite đubre i ne pravite kozmetičke promjene, ne daj Bože da dođe Škoro i slična bulumenta, ali valjda ima ljudi koji bi znali, a koji nisu do sada dobili priliku.. Ako je ovo „naša“ kuća i ništa ne promijeni, možemo li se Saša razvesti, jer je ja ne doživljavam jednako „našom“ zbog raznih stvari od kojih je samo minimum navedenih?
  Nadam se da se nćete ljutiti što sam iz pozicije anonimnog građana postavio neka po meni normalna pitanja..

 9. Saša Perićdavidoviću, RTRS bi trebalo da bude naša, ali nažalost nije. Ote nam je i prisvoji md,i sad je 100 % u službi njegovoj i najegovih bandita. I nije bilo direktnog prenosa iz Donje Gradine, a trebalo je, najpreče je to bilo. A, md rtrs je direktno prenosila dodjele proglašenje VeĆernjakovih likova godine. Davidović treba da bude naglavačke izbačen, da nijedna sranka niti TIP vode dređivačku politiku . Kažeš da će program biti bolji, po tebi je on dobar (dobar, bolji, najbolji), a on ne valja pišljivog boba. On je anacionalan, croatiziran, poslušničkodirigovan…
  Tebi su SAMO dvojica otpuštenih boraca malenkost i za nipodaštavanje?
  Ovakvu rtrs ne treba čuvati već metlom očistiti i izvršiti deratizaciju, dedodikatizaciju, decroatizaciju…

 10. Borci su odavno pocisceni ,oni netrebaju nikome dok vlada crvena hunta.Kakvo rukovodstvo imaju borci jos malo nece smjeti spomenuti da su bili u ratu zahvaljujuci Gurguzu,Nudiguzu Panteliji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *