Давиди: БиХ може да заборави кандидатски статус ове године

Замјеник шефа Делегације ЕУ и ЕУСР-а у БиХ Ренцо Давиди рекао је да је тешко да ће БиХ до краја године постати кандидат за чланство у ЕУ.   "Мислим да би то било врло тешко, не због политичких разлога, него чисто техничких. Још чекамо Споразум о стабилизацији и придруживању да ступи на снагу. Онда имамо […]

понедељак, април 30, 2012 / 10:17

Замјеник шефа Делегације ЕУ и ЕУСР-а у БиХ Ренцо Давиди рекао је да је тешко да ће БиХ до краја године постати кандидат за чланство у ЕУ.

  "Мислим да би то било врло тешко, не због политичких разлога, него чисто техничких. Још чекамо Споразум о стабилизацији и придруживању да ступи на снагу. Онда имамо процедуру апликације. Тада ће Савјет ЕУ узети апликацију у разматрање и од Комисије ЕУ тражити мишљење о степену спремности земље да постане кандидат. То ће узети доста времена“, образложио је Давиди.

Он је изразио наду да ће на састанку политичке шесторке код предсједника ХДЗ-а Драгана Човића доћи до договора у вези са случајем "Сејдић и Финци", истичући да сматра да је сада ријеч “тек о фином подешавању техничких детаља“.

Давиди је рекао да је начин рада Делегације ЕУ и ЕУСР-а у БиХ такав да пуно одговорности пребаце локалним институцијама и политичким актерима, те да не желе наметати рјешења.

"Санкције су нешто што постоји као могућност. Али, јасно је да ми не желимо наметати рјешења. Желимо да дођемо ближе рјешењима на начин да процеси иду преко локалних политичара. То ништа не може замијенити“, рекао је Давиди за “Независне новине“.

Давиди сматра да се Европска унија неће распасти, јер она функционише на снажном принципу међусобне солидарности који је дубоко укоријењен у идеју ЕУ.

"Док год тај принцип буде важио, сигурно ће постојати и ЕУ. Наравно, није све увијек блиставо и сјајно. Имате тренутке кризе, као што је сад ова која ће можда довести до тога да се неке институције преобликују, а неке политике редефинишу. Али не видим ниједну озбиљну пријетњу која би довела до распада ЕУ", рекао је Давиди.0 КОМЕНТАРА

 1. E, moj Davidi, ovakav haos i ovakvo kriminalnomafijaško stanje upravo najviše odgovara šestorki poglavica i njihovim oligarhijama, jer svako približavanje uređenim državama njima znači stop pljačkanju svega što im dođe pod ruke.
  A, ti ih samo podržavaj, što tumačim da si sa njima u dilu. Inače, ko normalan može da podrži ljude koji su iz temelja opljačkali do gole kože svoj narod.

 2. :D:D:D

  Шта мислите да ли је прочитао ово што сте написали?

  „A, ti ih samo podržavaj, što tumačim da si sa njima u dilu“…

  Хвала. Умирем од смијеха!

  😀

  Срам га било. 😀

 3. Истина је да овдје често има бесмислених коментара. Али да ми нисмо приспјели ни за шта па ни за ЕУ јесте факат. А и шта би ми тамо овакви какви јесмо? Прво ми морамо сами са собом да се суочимо. Ако смо то више уопште у стању?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *