Дарко Мрваљевић – прва војна жртва монтенегринског рата против СПЦ

Припадник Пјешадијског батаљона Војске Црне Горе (ВЦГ) старији водник 1. класе Дарко Мрваљевић рјешењем начелника Генералштаба Драгутина Дакића удаљен је са дужности, саопштило је Министарство одбране ЦГ.

уторак, 10 марта, 2020 / 20:18

Како наводе, удаљен је с дужности сходно члану 113, став 3, Закона о Војсци Црне Горе.

"Разлог удаљења је чињеница да је Мрваљевић затечен у вршењу дисциплинског преступа, према члану 157, тачка 1 и тачка 27 Закона о Војсци Црне Горе", истичу у саопштењу.

Удаљење ће, како наводе, трајати до окончања дисциплинског поступка.

Ова штура вијест је све што је јавни сервис објавио о овом мобингу и ускраћивању људских права. Ослушните и нећете чути ни једну осуду од стране Невладинића које финансира НАТО.

Срећом, у Црној Гори има и подробнијих ивјештача.

ИН4С има сасвим другачију и конкретнију причу:

Подофицир Војске Црне Горе Дарко Мрваљевић, отац троје дјеце, након 27 година узорне службе, удаљен је са дужности због учествовања у литијама.

"Због учешћа на литијама, као политичким скуповима и неизвршења наређења о забрани присуства на литијама", наведено је у решењу које је потписао начелник Генералштаба ВЦГ Драгутин Дакић.

У маниру најревносних нацистичких послушника, министар војни Предраг Бошковић, и Дакић извршавају наређења свог фирера, можда је најадекватнији опис ситуације, а који је само један од више стотина и хиљада реакција од синоћ на Фејсбуку поводом ове скандалозне одлуке.

Подсјетимо, Дакић је средином фебруара запријетио војницима да "литије вријеђају Црну Гору, војсци није мјесто међу њима". Такође, подсјетимо, да од кад се одржавају мирне и достојанствене литије, још није забиљежен ни мањи инцидент, па се поставља питање како су то литије против Црне Горе, и како је то трећина народа која излази на литије против Црне Горе.

Мрваљевић и подофицир ВЦГ Здравко Касалица, који је такође одбио да се повинује "пријетњама" надређених, држе лекцију храбрости и достојанства, дигнитета и примјер су одважности, чојства и јунаштва.

Фејсбук заједница увијек прва реагује, но остаје да видимо, како ће реаговати остатак друштва, цивилни сектор, и бројне организације које се баве људским правима, а посебно колеге које су радиле са узорним подофициром Дарком Мрваљевићем. Уколико изостане њихова реакција и солидарност да су пали и на људском и војничком испиту.

Право на слободу и исповиједање вјере, једно је од темељних људских права, које се на овај начин брутално крши, према угледном подофициру, Мрваљевићу.

"Као његов дугогодишњи колега могу да потврдим да је у свом односу према послу био више него коректан и крајње професионалан и максимално поуздан. Да напоменем и то да ово није први пут да се то код њега не цијени онако како би требало…
Као његов пријатељ, поносан сам на то што је дочекао да буде прогањан од таквог система а све због слободног исповиједања своје вјере!
Није он на губитку већ они који су мислили да ће овако успјети да изврше притисак на све остале запослене у Војсци. Неће Господ оставити слугу свога", коментар је Мрваљевићевог бившег колеге Радула Живаљевића.