Дарко Ђого нови декан Богословског факултета

Богословски факултет "Свети Василије Острошки", једина наставно-научна установа овог типа у Српској, добила је новог декана – jeреја доц. др Дарка Ђога, пароха новосарајевског. На сједници Наставно-научног вијећа, одржаној у петак 11. априла 2014. године, у присуству Његовог Преосвештенства епископа зворничко-тузланског Г. Хризостома и ректора Универзитета у Источном Сарајеву др Митра Новаковића, за новог декана […]

уторак, 15 априла, 2014 / 14:12

Богословски факултет "Свети Василије Острошки", једина наставно-научна установа овог типа у Српској, добила је новог декана – jeреја доц. др Дарка Ђога, пароха новосарајевског.

На сједници Наставно-научног вијећа, одржаној у петак 11. априла 2014. године, у присуству Његовог Преосвештенства епископа зворничко-тузланског Г. Хризостома и ректора Универзитета у Источном Сарајеву др Митра Новаковића, за новог декана Богословског факултета „Свети Василије Острошки“ у Фочи изабран је јереј доц. др Дарко Ђого.

Дарко Ђого рођен је 30. новембра 1983. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршио је у Палама. Православни богословски факултет „Свети Василије Острошки“ у Фочи уписао је 2002. године, а дипломирао је 18. септембра 2006. године са просјечном оцјеном 9,67. На истом факултету је магистрирао 18. јуна 2008. године тезом „Тројична иконична онтологија Светог Атанасија Великог“. Докторску тезу „Христолошка есхатологија Рудолфа Бултмана и Јиргена Молтмана – критички осврт из перспективе православне теологије“ одбранио је 25. маја 2010. године, такође на Богословском факултету у Фочи.

Асистент на Богословском факултету постаје 26. јануара 2007. године, да би у јуну 2011. године био изабран у звање доцента. Дана 1. марта 2012. године изабран је за проректора за духовне науке, умјетности и спорт на Универзитету у Источном Сарајеву, тако поставши најмлађи проректор у историји Универзитета, али и први професор Богословског факултета у историји српског школства који је ступио на ову дужност. По подношењу оставке на мјесто декана од стране проф. др Бориса Брајовића, др Дарко Ђого постаје в. д. декана и на овој позицији остаје до 11. априла 2014. године, када је изабран за четвртог декана Богословског факултета „Свети Василије Острошки“.

Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански Господин Николај рукоположио га је у чин ђакона 19. децембра 2012. године, а у чин презвитера на Божић 2013. године.

Дарко Ђого је објавио више самосталних научних радова на српском, енглеском и румунском језику у нашим и страним научним часописима, укључујући и књигу „Христос, митос, есхатон: Једно православно читање Рудолфа Бултмана и Јиргена Молтмана“ у издању Института за теолошка истраживања Православног богословског факултета у Београду, 2011. године. Током основних студија вршио је дужност уредника студентског теолошког часописа „Нови источник“, а био је и оперативни уредник теолошког часописа професора ПБФ-а „Годишњак“. Такође је оперативни уредник часописа „Отачник“. Био је учесник више међународних научних скупова. Боравио је у Њемачкој и Сједињеним Америчким Државама у сврху језичког и научног усавршавања. Говори енглески, њемачки, руски, новогрчки, румунски и украјински језик, а служи се и старогрчким и латинским језиком.
Ожењен је Јеленом Ђого (рођ. Лучић). Отац је двоје дјеце.

Богословски факултет је 11. априла 2014. године добио свог четвртог декана, првог који је своје цјелокупно теолошко образовање добио управо на овом факултету. Избор др Дарка Ђога представља, стога, плод двадесетогодишњег труда Српске православне цркве и Универзитета у Источном Сарајеву да Богословски факултет у Фочи образује сопствене кадрове који ће успјешно водити ову високошколску установу и преносити богословско знање новим генерацијама младих теолога.
Уредништво сајта Богословског факултета честита др Дарку Ђогу и жели му да с Божијим благословом успјешно води нашу школу ка још бољим временима и још већим успјесима.