Дараа на чекању: ИД се помаља из пустиње

Овај Сиријски преглед долази након већег предаха, усљед затишја у помјерању линија фронта, потакнут поновним дјеловањем Исламске државе из енклава у пустињи.

петак, 8 јуна, 2018 / 09:20

Протекло вријеме је означило ишчекивање владине офанзиве на Град Дараа. Центар исламистичке енклаве која граничи са Јорданом и Израелом и помогнута је од стране САД, ЕУ и Израела. Она има линију фронта са најстабилнијом енклавом Исламске државе (ИД) која се наслања на Голанску висораван (плава боја на карти), што је дио сиријске територије коју већ деценијама под окупацијом држи Израелска војска.

Из Дараае су одбили приједлоге владе Башара ал Асада, да дође до мирне примопредаје власти, на начин како је то ријешено у Источној Гути, након велике офанзиве владиних снага. Они су све ове приједлоге за евакуацију без борби, како би се избјегле цивилне жртве и нова разарања, категорички одбили.

Исламска држава отворила два фронта

Јединице легалне војне силе, Сиријске Арапске Армије (САА), вршиле су концентрације трупа према Дарааи, али су их у томе омели више него озбиљни напади из окружених пустињских територија под контролом ИД. Забиљежено је да су својим нападима на војни аеродром у Деир ез-Зору, који је служио као једина веза са спољним свијетом у данима опсаде од стране ИД, успјели чак и прекинути летове.

Бој САА против ИД се одвија тренутно у два жаришта, у двије пустињске области. Прва, мања, је Ан Сувајда у непосредној близини енклаве Дараа, те друга, већа у области града Деир ез-Зор, гдје су јединице ИД чак успоставиле већу контролу територије, угрожавајући кључне саобраћајнице за снадбдијевање овог града и читаве области.

Изморена САА (црвена боја на карти) је свакако надмоћнија, али је ИД (црна боја на карти) доказано жилав противник који нема никаквих скрупула у погледу жртава цивилног становништва или разорене инфраструктуре, тако да је врло могуће да ће те битке потрајати дуже него што би на папиру то могло да се предвиди.

И Амерички Курди се сјетили ИД

У јеку сукоба на релацији Турска – САД – ЕУ око града и области Манбиж, који су под контролом Сиријских Демократских Снага (СДС – жута боја на карти) које спонзоришу САД у свим смисловима, те чак и војно на терену уз нештедимичну ваздушну подршку; ове снаге су покренуле офанзиву за чишћење два џепа ИД који имају војне снаге супротстављене њима.

Ради се о два региона. Већи, уз границу са Ираком, те мањи, омеђен ријеком Еуфрат са југа, те линијом према СДС на сјеверу. Свјетски медији су јавили о великим цивилним жртвама приликом неселективног бомбардовања, једнако као у случају града Рака раније. На то је амерички војни званичник одговорио, ми би рекли саркастично, да је то „најпрецизније бомбардовање у историји ратовања“.


Слична превентивна бомбардовања у циљу спречавања консолидације снага и евентуалних офанзива изводе и ваздухопловство САА, те руске ваздушнокосмичке снаге, уз сличне извјештаје, али од стране фејкњузерских медија са Запада, који једнаковрсне акције америке и њених НАТО сателита потпуно игноришу у овом смислу.

Прогноза крвопролића

У свом традиционалном рапорту грађанима Русије и свијета, Владимир Путин је рекао да је Русија престала да изводи „обимне офанзивне акције, јер за њима нема потребе“, али да остају у Сирији „докле год то буде у интересу Русије“.

Сличан одговор би, да смије и уопште има контролу над ситуацијом, дао и Доналд Трамп. Чињеница је да Американци, уз Французе, нелегално и даље остају на територији суверене државе Сирије. Посебно је упадљиво и за Русе увредљиво њихово држање мостобрана око граничног града Ал Танф, који за циљ има блокаду аутопута Дамаск – Багдад – Техеран; а јасно је да без озбиљних помијерања на терену и геополитици, они ту саобраћајницу не мисле уступити.

У покрајини Идилиб рат траје са пригушивачем и јасно је да је то дио споразума између Русије и Турске. Таквог споразума још нема између Американаца и Турске око Манбижа и граничног појаса који СДС држи према Турској, али је више за вјеровати да ће то бити ријешено неком врстом преговора. То закључујемо из чињенице да ни Русија не смије отворено ударити на САД у Ал Танфу, па то сигурно неће чинити ни Турска у Манбижу.

Оно што је сигурно за очекивати, јесте да ће САА, након елиминације ИД у својој пустињској позадини тешкој за контролу, своју ратну машину усмјерити према граду Дараа.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *