11:03 Корона вирус = Двије милијарде отказаних летова и 252 милјарди $ губитка10:58 Ненад Стевандић: Централна банка БиХ служи ММФ, а не потребама народа09:42 Аљбин Курти и Харис Силајџић – „Ко хоће веће изгуби и оно из вреће“09:36 За Мајду Татаревић из Митровићевог министарства свете ријечи су: КОВИД-19 и ЦЕФТА09:20 Горе од Другог свјетскот: Италијан Луиђи тражи од НАТО да у борби против корона вируса сарађује са Русијом09:13 Баштионик дарује помоћ црквених општина Шарговац и Ребровац радницима УКЦ БЛ09:02 Свјетска банка рекламира кредитну линију у доба свјетске пандемије (наравно код Срба латиницом)08:54 МСУРС и Француска помјерају за новембар: Нема Ноћи музеја, али нема ни латиничења!08:44 Беспотребно: Мексичка влада забранила производњу пива Корона08:37 Поводом блокаде Восток.РС од стране Фејсбука, огласило се Министарство иностраних послова Русије (ВИДЕО)

Дани Српске у Грчкој: Одисеј из ДПРС иде кући у Солун

Ансамбл Дјечијег позоришта Републике Српске отпутоваће вечерас у Солун гдје ће се, у оквиру манифестације „Дани културе Републике Српске у Солуну“, грчкој публици представити својом награђиваном представом „Одисеј – Сан о повратку“.

уторак, 7 маја, 2019 / 15:55


Представа, у којој једнако ужива и најмлађа и најстарија публика, на програму је у четвртак, 9. маја у 10 часова на сцени позоришта Колосеон.

Одисеј  –  Сан  о  повратку,  представа  је  о  једном  од најљепших  митова  Грчке.  Одисеј  је  неустрашиви јунак  који  након  побједе  у  Троји,  сања  свој  сан  о повратку, а у ком предвиђа многа искушења која ће му се стварно на његовом морском путу и догодити. Љубав према Пенелопи и завичају, даје надљудску снагу  Одисеју  да  побиједи  морске  немани,  олује  и вјетрове,  чаробницу  Кирку,  једнооког  киклопа Полифема, бијес бога мора Посејдона и многе друге. Наш Одисеј у представи, није само митски јунак, он је много  више.  Одисеј  је  узор,  неко  ко,  не  само  што вјерује у  испуњење својих снова, него је спреман да активно предузме све да се жеље и снови уистину и остваре.

У представи играју глумци Дјечијег позоришта РС: Ана Анђелић, Зорана Шуман, Ђурђа Вукашиновић Бабић, Душко Мазалица, Александар Бланић, Саша Терзић и Ђорђе Јанковић. Представу је режирала Бисерка Колевска, дугогодишња сарадница Дјечијег позоришта Републике Српске и овогодишња добитница Плакете Града Бањалука за изузетна остварења у области културе и допринос у развоју позоришне умјетности. Бисерка тренутно у Дјечијем позоришту РС режира музичку представу за дјецу „Пећа и вук“ према симфонијској бајци Сергеја Прокофјева.

Поред Дјечијег позоришта РС у манифестацији „Дани културе Републике Српске у Солуну“ учествују и Народна и универзитетска библиотека РС и Музеј савремене умјетности РС.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *