Дани Српске у Грчкој: Одисеј из ДПРС иде кући у Солун

Ансамбл Дјечијег позоришта Републике Српске отпутоваће вечерас у Солун гдје ће се, у оквиру манифестације "Дани културе Републике Српске у Солуну", грчкој публици представити својом награђиваном представом "Одисеј – Сан о повратку".

уторак, 7 маја, 2019 / 15:55


Представа, у којој једнако ужива и најмлађа и најстарија публика, на програму је у четвртак, 9. маја у 10 часова на сцени позоришта Колосеон.

Одисеј – Сан о повратку, представа је о једном од најљепших митова Грчке. Одисеј је неустрашиви јунак који након побједе у Троји, сања свој сан о повратку, а у ком предвиђа многа искушења која ће му се стварно на његовом морском путу и догодити. Љубав према Пенелопи и завичају, даје надљудску снагу Одисеју да побиједи морске немани, олује и вјетрове, чаробницу Кирку, једнооког киклопа Полифема, бијес бога мора Посејдона и многе друге. Наш Одисеј у представи, није само митски јунак, он је много више. Одисеј је узор, неко ко, не само што вјерује у испуњење својих снова, него је спреман да активно предузме све да се жеље и снови уистину и остваре.

У представи играју глумци Дјечијег позоришта РС: Ана Анђелић, Зорана Шуман, Ђурђа Вукашиновић Бабић, Душко Мазалица, Александар Бланић, Саша Терзић и Ђорђе Јанковић. Представу је режирала Бисерка Колевска, дугогодишња сарадница Дјечијег позоришта Републике Српске и овогодишња добитница Плакете Града Бањалука за изузетна остварења у области културе и допринос у развоју позоришне умјетности. Бисерка тренутно у Дјечијем позоришту РС режира музичку представу за дјецу "Пећа и вук" према симфонијској бајци Сергеја Прокофјева.

Поред Дјечијег позоришта РС у манифестацији "Дани културе Републике Српске у Солуну" учествују и Народна и универзитетска библиотека РС и Музеј савремене умјетности РС.