Данке Дојчланд: У МСУРС четири дана алемањског филма

Наставља се политика издржавања државне установе културе, која онда служи као сервис страних фондација уз малу или никакву оригиналну продукцију, па од понедјељка 13. децембра до петка 17. децембра са почетком од 19.00 часова у Музеју савремене умјетности Републике Српске одржаће се Седмица њемачког филма 2021. у организацији Гете-Институтa у БиХ.

понедељак, 13 децембра, 2021 / 09:29

Филмски програм доноси преглед пет одабраних филмова који су били приказани на филмском фестивалу Берлинале 2020. године,  а који имају одређени тематски фокус, друштвено су релевантни, социјално ангажовани и политички актуелни.

На вечерњим пројекцијама у Музеју савремене умјетности Републике Српске имаћете прилику погледати њемачко-холандску драму "Берлин Александарплац"(2020) редитеља Бурхана Курбанија који је добио пет награда на Берлиналеу 2020, њемачко-руску драму "Часови персијског"(2020) режисера Вадима Перелмана, њемачку драму "Предалеко" (2019) редатељке Саре Винкенштете, духовиту љубавну причу "Вриједи изречена ријеч" (2019) њемачког Оскаровца Илкера Чатака, а седмицу филма завршавамо њемачком драмом "Аудиција" (2019) редатељке Ине Вајсе, добитнице награде за најбоље филмско остварење на престижном Интернационалном филмском фестивалу Сан Себастијан у Шпанији.

"Гете Институт током Седмице њемачког филма 2021. године од јула до децембра на десет локација у цијелој Босни и Херцеговини (нигдје се не помиње Република Српска, прим. Фронтал.РС) представља избор филмова који су приказани на филмском фестивалу Берлинале 2020. године. Теме играних филмова из задње три године које смо одабрали за вас имају глобалну друштвену важност: пораст десничарског екстремизма и ксенофобија, присилно расељавање и миграције, потрага за идентитетом и суочавање са трауматичним искуствима и историјом. Њемачки режисери држе огледало друштву и политици и позивају гледаоце на размишљање.

– Симоне Воит, директорица Гете-Института Босне и Херцеговине.

Синопсис филмова које ће бити приказани можете погледати на линку:

Све пројекције ће бити организоване у 19 часова уз поштовање епидемиолошких мјера, те сходно томе број мјеста је ограничен.