Дани(ј)ел Симић

Да кажем и ја нешто, за дневник

Упућен ми је позив да у студију РТРС постављам питања предсједнику, што сам одбио без жеље да правим од тога догађај. Но, како се свеједно направио, а Фронтал поменут под "разним разлозима", јавности ради неопходна је допуна.

понедељак, 3 септембра, 2018 / 19:30

Није проблем Додик, већ РТРС. Учешће сам пропустио из врло конкретних разлога. Покушаћу овдје да их заокружено изнесем, као скроман допринос дијагнози и терапији, за мој укус болесне медијске сцене у Српској. За чије стање је РТРС међу главним, ако не и главни кривац.

Стигла је писмена инвитација од уредника специјалне емисије, у којој би централна личност била Милорад Додик. Нијесам стигао ни да се распитам шта је на ствари, а већ су ме звале и друге званице. Све особе са списка који ми је предочен у позиву, одбиле су га. У то име ми је троје од пет позваних послало саопштење, које нијесам потписао.

Не што су им захтјеви неоствариви или политички темпирани, или због тога што ја (којег РТРС никад не позива) не бих могао испоштовати потписано. Још мање што бих се плашио бити у студију сам.

Просто то није све.

Предизборни безобразлук

РТРС је партијска РТВ-кућа. Нема другог описа и свако ко каже другачије је лажљиво ђубре. Позвати новинаре који су отворено против, или непристрасно критични према политици и понашању предсједника Додика, напрасно и само у једну дириговану емисију, крајњи је безобразлук.

Њим се, у финишу пред изборе, покушава хинити непристрасност, те додатно поларизовати јавност стварањем атмосфере да нема нико непристрасан. Ето, тим што нијесу дошли, сами су о себи све рекли…

О необјективности ове куће коју финансирамо сви, њиховом слугањерству и сервилности, Фронтал.СРБ је писао и писаће докле год та кућа буде постојала. Надам се вјечно, као и Српска. Лакше је да се промјени непоштена, незаконита и неуставна партијска уређивачка политика.

РТРС је на почетку спорне емисије одмах показала неправичност и необјективност, помињући које су све редакције одбиле позив, али не и разлоге због којих су то учинили. Подвели су све под категорију "разно", што је непоштено макар за ово троје, које су своје захтјеве изнијели јавно, а који нијесу цитирани пред предсједником и остатком гледалаца. Предсједнику је допуштено да се огласи тим поводом.

То се зове једнострано извјештавање.

Не пада снијег, али звјерке показују траг

Емисија у којој су и новинари који постављају питања, али и питања сама, предвидиви и без пуно узбуђења, најбољи је показатељ уређивачке политике РТРС. Претпостављам да су остале колеге својим недоласком хтјеле то да нагласе, јер је тај позив њима свеједно био "реда ради".

Позвати Сузану Рађен-Тодорић да дође или неког делегира, исто је као да неком украдете маркетиншки новчаник, па га частите у студију киселом водом.

Лично сам свјестан хронологије партијских удара СНСД на БН ТВ. Од забране уласка новинара ове куће у изборни штаб на дан избора, преко лажних вијести и оптужби, до одбијања да се било који члан СНСД (изузев недавно Радојичића) појављује у програму ове ТВ-куће. Са псовкама и пријетњама Влади Тришићу као праисходу тешке медијске подијељености којој свједочимо, те премлаћивању Владе Ковачевића као најновијим, истина још нерасвијетљеним и предизборно кориштеним, каменом спотицања.

Немојте никада заборавити да БН ТВ има право да навија за неку страну као приватна телевизија, док РТРС то не смије по закону! Дакле, Сузанине разлоге разумијем, али имам ја и своје.

Зашто никад, па одједном сада?

Већ сам писао о томе како ме ДОСЛИЈЕДНО НИКАДА НЕ ЗОВУ у политичку емисију уживо. Ма, и за изјаву су звали на прсте једне руке. Деценијама.

И то је мој главни разлог!

Да је до мене лично, па и Фронтала, отишао бих радо. Али мора неко мислити и на Српску, а не само на себе. Након једног јединог преседана, у вријеме уређивања емисије од стране Гвоздена Шарца и директоровања Рајка Радовановића, одазвао сам се радо тада и никада више. Просто јер не зову.

Недавно сам размишљао, али ипак одлучио да дам изјаву за РТРС, јер сам наступио у име оног кога више нема. Инструментализовани Давор Драгичевић, потписујући своју неформалну групу, тешко је оклеветао моју мајку и покојног оца, што су пропустили да осуде медији који отворено извјештавају искључиво против власти. А РТРС ме скинуо експресно са црне листе.

По бабу, или стричевима: Какав си, ником не ваљаш

То што ја говорим, не одговара најчеће никоме. Или барем једној страни. Рецимо, не слажем се са латиничном политиком удружења Клуба новинара БЛ. Посебно јер су званично подружница УГ БХ новинари, које нити поштујем, нити се са њима слажем у било чему. Мислим да би требали обзнанити своје непостојање. Пошто их у стварности ни нема. Исто то мислим и о Вијећу за штампу. А, да будемо искрени, латиничење којег се Фронтал гади у посебном одјељку, заступљено је у тропотписном саопштењу кроз име Вукелићевог портала.

Зато позиве да се чује и такво, другачије и усамљено мишљење, не одбијам. Тим више што је РТРС моја телевизија. Ја је плаћам.

Уједно, залажем се за независну Републику Српску и прије, и дослиједније од Милорада Додика. Данас Додик као да цитира ставове из мојих колумни, које сам од 2005. године писао у данас угашеном магазину Екстра. А управо због њих сам био на црној листи РТРС.

Промијенила се политичка реторика, отказује се послушност ЕУ и САД, одбацује се чланство у НАТО, тубросрбује се и утркује у љубави према Српској; али Симић остаје непожељна особа на овој ТВ.

Због политике коју заступам одувијек? Хајде де.

Трагом Милошевићеве РТС

Зашто РТРС онда никада не позива извјесног Симића у свој програм, па чак и када су у питању емисије које се баве културом? Уколико сам политички неподобан, очигледно сам и културолошки неподобан. Нећете ме никад гледати у некој емисији РТРС која се бави културом, или неком културном догађају који финансира Српска. Посебно на Данима Српске у Србији, који се отварају вечерас. Шта има тамо да тражи најтиражнији писац белетристике у историји Српске?

РТРС, медиј који је у вријеме првог Додиковог мандата фасовао страног цензора НАТО, подешен је тад је као послушна полтронска машиница. Сад се промијенио само господар.

Она непогрешиво, као РТС у вријеме Слободана Милошевића, финансира и промовише у култури и науци снаге које су против Српске. Па и Милорада Додика лично. Једнако као што кадрови из времена Јосипа Броза, нијесу могли на РТС да заступају и промовишу националне ставове, неискрено политички заступане. Што је глупо и из личних, а камоли партијских разлога.

Брозов софтвер, Касиповићев хардвер

Ради то латиницом и за паре свих нас. По рецепту Антона Касиповића, чија су два мандата и садашњи правни, главни показатељ колико актуелна власт третира(ла) културу као небитну. То, полако као болест, и код млађег нараштаја стеже омчу око гуше. Треба се сјетити песнице коју су дизали Слоби под нос, па је лако прерачунати куда господаре РТРС одведе таква медијска политика. И у политичком животу, а посебно у култури.

Управо због тога, РТРС је 2005./2006. године одбила да пусти плаћену рекламу за моју прву књигу. О стотинама хиљада марака које су касније дијељене из буџета подобним "умјетницима", да не причамо. Свеједно, постао сам најтиражнији књижевник Српске. Што сам и данас. Мени доста.

Српској није.

Због истог овог става, дакле залагања за аутохтону културу и државни статус Српске, телевизије из Ефбиха ме готово никада не позивају. Али опет ме позивају више од РТРС. Какво је вријеме дошло, као ријетки у Српској који га је и читао и упознао, мораћу затражити помоћ од Захара Прилепина

Декаде исјецања, прећуткивања и игнорисања

Сјећам се да сам, у вакат Драгана Давидовића, био позван од стране Драгана Јеринића да причам у Влади Српске на Дан Европе. Политика се мијењала, а нијесу могли наћи никога ко би причао, макар мало и против ЕУ. Чија застава, иначе, и даље стоји пред владом.

Логично, погледах шта је ко о томе објавио, а били су буквално сви медији. Дијелило се тада оних 2х5 милиона КМ "помоћи", али и ја питах Давидовића зашто РТРС све титлује латиницом. Зато сам исјечен из све и једног, осим полусекундног, неизбјежног крупног кадра бине, на којој су се из даљине назирали учесници. А говорио сам оно што је одговарало Српској. Данас то сви у власти причају.

Више људи је гледало и смијали смо се у невјерици. Свим уводничарима су на РТРС пустили изјаву, а мени не да је нијесу ни тражили, већ су се напатили да ми одстране и слику. Људи којима се да тако мукотрпно исјецати само једног човјека, и то по наређењу само једног човјека, око сасвим лично мотивисаних разлога, показује да је у медијском и професионалном смислу проблем одавно РТРС сам. Није проблем политички господар, већ медијски послушник.

Не помињете нас ни кад вас бранимо!

Шта да кажемо када РТРС и припадајући буџетски посредници, макар исјецајући дијелове који им се у нашем тексту не свиђају, ни једном рјечју не помињу Фронтал.СРБ, као једини медиј који је устао против малтретирања њиховог новинара? Ни уредници РТРС га нијесу бранили. Нама је била част.

Надасве ме једи откуд РТРС има право да игнорише питања, која су јасно у жижи јавности? А Фронтал их је питао свашта. Јавност још и више. Од тога што шаљу латинична саопштења кад је рок музика у питању, до тога због чега програме на страном језику титлују искључиво латиницом?

Зашто се не оглашавају, када лични подаци уредника Информативног програма освану као оснивачки, на порталоиду власти? Зашто цитирају лажне вијести, још лажнијих порталоида? И оно кључно: Зашто не извјештавају једнако, једнаком заступљеношћу, о ставовима и активностима свих политичких и друштвених субјеката? Како могу себе лагати издајући саопштења да су објективни? Хоће ли након Додика, на питања пробраних новинара и публике одговарати и Младен Иванић?

Ни данас, са новим директором из кабинета предсједника Владе РС, РТРС не одговара на ова питања. Рецимо, у једној емисији уживо са директором? У таквим условима, могу себи допустити луксуз да, тешка срца, пропустим један позив.

Шта ћемо након избора: Хоће ли вријеме показати?

Немам никакав проблем да се одазовем позиву РТРС, или било кога другог, на било коју тему. Али стварно нема смисла да дајем краткорочни, предизборни легитимитет уређивачкој политици, која дослиједно игнорише објективну стварност. А најпослије и мене, и Фронтал.

И поред тога, почаствован сам што ме национална ртв-кућа зовнула као јавну личност, битну до степена да причам са предсједником. Предсједником који се, за готово десет година постојања, никада није одазвао да да интервју за Фронтал.СРБ. Никакав проблем није да то урадимо, али под Фронталовим, а не правилима РТРС. Ево, јавно обећавам да ћу се, ако ме још једном позову у емисију уживо са Додиком, радо одазвати.

А?

Надалеко је чувена фраза лоших аналитичара "Остаје да се види", "Вријеме ће показати" и слично. Али тако је. Уколико је са политиком јавног заговарања независности и окретања ка Русији, заиста дошло и до промјене на РТРС, наставиће редовно да ме зову да се огласим у програму. Нема ту ко шта рећи сем мене. Нико се тим не бави. Нико о томе ни не мисли.

Исто тако и Милорад Додик ће дати интервју за Фронтал.

Утом ће проћи и избори.30 КОМЕНТАРА

 1. Meni nije jasno čemu ovakav lijep tekst ako nije završen pozivom na potpuni bojkot svega vezanog za RTRS.
  Plaćanjem pretplate samo se hrani bolest.
  Masovno procesuiranje neplatiša bilo bi znak ozdravljenja totalno bolesnog društva.
  Dok god narod upija njihovo zračenje i redovno plaća pretplatu možeš pisati šta hoćeš, narod bi rekao kukom po ledu.
  Oni sada vole Rusiju,ti prihvatiš poziv i onda si u rangu Galijaševića i ostalih pljuvača.

  1. Sve dok opoziconari ne pozovu javno gradjane na neplaćanje pretplate i pozovu nadležne da oni prvi dodju pod udar sankcija, ovaj poziv koga svesrdno podržavam neće imati smisla. Ali za takvu stvar moraš imati i pomoć pravosudja kao što je u hrvatskom dijelu federacije gdje ovakve stvari ni ne dolaze pred sud. Inače si 100% u pravu. Teže mi je to platiti nego bilo kakav namet.

 2. У сваком случају подржавам Дана што се није одазвао на ову предизборну промоцију Додика.

  Да је то било шест мјесеци прије, па хајде, иначе, ништа ново на овим просторима?

  Морам да кажем како поштујем и друге који се нису одазвали, мада мислим да су они који су слали позив, знали за њихов одговор, зар не Симо?

  1. Ко је рекао да ниси?

   Питах те за мишљење, да ли су они што су одбили позвани, зато што су знали да ће одбити?

  2. Морам ти признати да си од оне моје двије дијагнозе једну демантовао.

   Ниси ћорав.

 3. Текст изгледа као да је резултат идеализованог погледа на свијет, као, „сведимо корупцију, непотизам и партијске интересе на апсолутну нулу, па кад све буде идеално као у уџбенику демократије за ученике гимназије – онда можемо да разговарамо“.
  Звучи необично слично разлозима политичара савеза за промјене – зашто се четири године нису одазвали ни на један једини позив предсједника Републике.
  Сама чињеница да је новинарима из медија које финансирају анти-српски настројени странци (то није Фронтал, али јесу неки други међу позванима) отворена могућност да поставе директно и своја безобразна питања у стилу „када ћете признати да сте лопов и преварант и да стојите иза смрти Давида Драгичевића?“ – говори да у јавној сфери Републике Српске има слободе говора и више него довољно за овај ниво развоја друштва на којем се налазимо.

  1. Лазаревићу,

   с обзиром да ниси ћорав прочитај шта је овај Немања написао.
   Исто бих ти и ја одговорио.

   Ако схватиш шта је човјек рекао онда ћеш и ову другу дијагнозу демантовати.

 4. апостроф 4. септембра 2018. у 23:42

  “Питах те за мишљење, да ли су они што су одбили позвани, зато што су знали да ће одбити?“

  Лазаревићу,

  ако твој противник може да прецизно предвиђа твоје потезе, онда стоји дијагноза да је он паметан, а ти си глуп.

  Ако хоћеш да побиједиш противника увијек мораш чинити оно што противник најмање очекује.

  Ако Додик позове Вукоту nа дуел, а унапријед зна да ће Вукота то одбити, он ће увијек у очима пучанства бити онај који нема шта да крије и који се не боји.
  А пучина такве воли.

  Уколико новинари пропусте прилику да у директном тв-преносу поставе питања која “жуљају“ Додика, онда хладно могу рећи да су издали истинољубиви народ.

  Ко не би са пажњом слушао и гледао Додика како одговара на питање Сузане са БН : “Ко је убио Давида?“ или Вукелићева питања о Бобар банци, ИРБ-у, Алумини…

  Зашто ту прилику нису искористили?

  Ко мене старог теоретичара завјере сада може убиједити да напад на Ковачевића није био изведен само да би ови имали оправдање да не дођу?

  Док год Додик, као интелигентан политичар, може предвиђати потезе политичара глупана, он ће побјеђивати на изборима.

  Јел’ ти сад ишта јасније?

 5. Из овога свега изузимам Данијела Симића јер је он своје разлоге образложио, и они су другачији од разлога осталих, мада остајем при ставу да је требао ићи на емисију.

  Међутим, морамо примјетити да је његова ранија критика уродила плодом и да је Вукелић реаговао на Мехтићеве будалаштине, али се ипак није уздржао да покуша оправдати Мехтића да је то он рекао у шали.

  Могу замислити шта би се десило да је то рекао Додик или Жељка.

  Већ би имали аутобусе новинара из ЦИЈЕЛЕ БиХ пред Додиковом палатом у БЛ.

 6. Ова БН ће политички сахранити СзП.

  „Mislim da je to bilo 2002. godine. Dodik me pozvao u Banjaluku. Tada sam bio na jednom poslovnom sastanku u Sarajevu i on je zamolio da dođem do njega. Prihvatio sam. Dogovorili smo termin i on me čekao na aerodromu u Banjaluci“, rekao je Pacoli.

  Sjećam se da smo imali odličan sastanak. On je želio da tada investiram u Rafineriju nafte u Bosanskom Brodu. Meni se prijedlog učinio zanimljivim i bio sam voljan uložiti. Na kraju, to se ipak nije desilo.“

  http://www.rtvbn.com/3920733/dodik-i-ja-smo-stari-poznanici

  Кад БН пласира овакве вијести онда аутор спина треба да то мало датумски усагласи.

  Да је Пацоли рекао да се то десило 2000.године или раније, па хајде, али 2002.године Додик је последњи човјек у РС са којим би озбиљан бизнисмен разговарао о тако великим пословима као што је рафинерија У Броду.

  Наиме, од 2001.године је премијер Иванић, а не Додик који је те 2002.године био већ годину дана без власти, па како вјеровати да озбиљан бизнисмен какав је Пацоли не зна да тада Додик нема никаквог утицаја на било шта.

  Не могу вјеровати какви аматери ово раде…

 7. А када сам прочитао згражавање БН новинара и њиховим коментатора испод најновијег “хита“ извјесног Гоција и његовог бенда нисам могао да се начудим.

  Њушку тог пјевача сам виђао искључиво на БН-у, такву врсту народних попевки је промовисао управо БН.

  Геноцид над ојкачом, крајишком, озренском, романијском пјесмом је направио управо БН промовишући типове као што је овај Гоци, онај други Гоци, Жаре и остала братија.

  И сад се они нашли згражавати…!?

  Какво лицемјерство!

  http://www.rtvbn.com/3920765/novi-satorski-hit-iz-snsd-kuhinje

 8. Која сам ја БУДАЛА, за кога ја трошим свој новац скоро девет година и своје вријеме?

  Замислите ви људи, бориш се за народ, за здраву животну средину, за хумано друштво, да заштитиш природне ресурсе, за нашу дјецу, значи,за све оно што се бори сваки имало писмен човјек у нормалном свијету?

  Погледајте непријатеља овог часног посла, умјесто да те славе и подржавају, највише противнике имам у докторима удбашима и њиховом удбашком подмлатку, ако се може бити подмладак са 40 година?

  Фууууууууууууууј !

 9. Nikola, zar si zaboravio Azema Vlasija?
  Kako je kod vas krenula kampanja?
  Ovdje UDBA okitila grad, mladost odveli na tajnu večeru u BN naravno sve organizovano. Izgleda bilo i sadake u kešu,dan posle peku se opet prasići za članove Viber grupe.
  Sa malom izlaznošću običnih ljudi i organizovanom i kupljenom masom zombija očekujem potpuni poraz opozicije.
  Gdje se može pogledati tvoja press konferencija?

 10. Прво да пожелим свим кандидатима за све нивое срећу, здравље и успјех на изборима.

  Друго, желим да у мојој Сарајевско-романијској регији поред мене, као визионара и човјека испред времена, за посланика у НСРС(бира се четворо) прођу још троје посланика који имају карактер, памет и који су сремни за сарадњу са свима.

  Мораће они од Божића са Ниџом на терен, ваља увезати све, успоставити са свим општинама добру комуникацију, ево ја ћу донијети бесповратна средства, али има ту много посла да би се реализовао у четворогодишњем циклусу мој програм ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА.

  Што се тиче медија, имаћете сваки дан хронике на ТВ, поред тога биће много дешавања на ЈУТЈУБ каналу, на мом фејсбук профилу, биће мојих пријатеља који ће ширити причу преко месинџера, биће и на Фронталу, тек је почело.

  Иначе, бриљантна је била данас конференција за штампу, ускоро ћете је комплетну имати на јутјубу и мом фејсбук профилу.

Оставите одговор