Дани српске културе у Угарској

У Будимпешти вечерас је почео „Мјесец српске културе“, манифестација која афирмише културу српског народа у Мађарској.

недеља, септембар 9, 2018 / 12:04

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с вјерским заједницама Драгана Милошевић рекла је да се ова манифестација одржава у тренутку када су односи Србије и Мађарске на највишем ниову, што отвара простор за плодну сарадњу у свим областима.

Милошевићева је истакла да Секретаријат и Покрајинска влада дају пуну подршку очувању и развоју ове манифестације, као и сличних које се одржавају у земљама у окружењу, саопштено је из владиног Биро за односе с јавношћу.

Она је изразила задовољство што је прво вече манифестације посвећено познатом српском композитору Петру Стојановићу.

„Он је значајна дела најпре остварио у Аустроугарској, а после Првог светског рата и у Краљевини Југославији“, додала је Милошевићева.

Присутнима су се обратили и вршилац дужности директора Културног и документационог центра Срба у Мађарској Милан Ђурић и епископ будимско-темишварски Лукијан.

„Мјесец српске културе“ обухвата музику, књижевност, позориште, сликарство, као и друге гране умјетности, али и његовање и чување српског језика у сусједној држави.

Културни и документациони центар Срба у Мађарској, девету годину заредом организује „Мјесец српске кулуре“, као највећу и најпосјећенију манифестацију српске заједнице.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *