Дани српске културе у Истри

Књижевном трибином у пулској гимназији, у Пули су данас почели Дани српске културе у Истри – "Андрићу у славу", посвећени књижевнику Иви Андрићу поводом пола вијека додјеле Нобелове награде за књижевност. Издавачка кућа "Лагуна" представила је нова издања јединствене збирке прича српског нобеловца, које су по први пут тематски распоређене, а гимназијска библиотека обогаћена новим […]

петак, 8 априла, 2011 / 18:00

Књижевном трибином у пулској гимназији, у Пули су данас почели Дани српске културе у Истри – "Андрићу у славу", посвећени књижевнику Иви Андрићу поводом пола вијека додјеле Нобелове награде за књижевност.

Издавачка кућа "Лагуна" представила је нова издања јединствене збирке прича српског нобеловца, које су по први пут тематски распоређене, а гимназијска библиотека обогаћена новим насловима – Београдске приче, Сарајевске приче, Приче о мору, Приче о особењацима и малим људима.

На књижевној трибини учествовали су писци Радоман Кањевац из Београда и Милан Раковац из Пуле, Миодраг Јакшић, који је и државни секретар Министарства за дијаспору и вере, Дејан Михајловић из лагуне и дечији водитељ Миња Субота.

Свечано отварање Дана српске култре у Истри предвиђено је за поподне, када ће бити отворена изложба слика у Галерији "Винцент од Каства" на којој ће се представити српске умјетнице Ана Бабић, Дана Петков, Оливера Штрбац и Драгана Тошић.

Ове године традиционална манифестација посвећена је јубилеју – пола века од додјеле Нобелове награде за књижевност Иви Андрићу, а домаћини ће бити истарски градови Ровињ, Умаг, Лабин, Раши и Пула.

Манифестацију је организовала Координација српских заједница и институција у Истри, уз покровитељство Минстарстава вјера и дијаспоре и Министарства културе, информација и информативног друштва Србије, Српског националног вијећа из Загреба, Истарске жупаније и Града Пуле.

У Истарском народном позоришту биће изведен драмски приказ "Андрић – ненаписан роман" уз учешће више од 60 актера на сцени – глумаца, оперских пјевача, књижевника и хора.

У склопу Дана српске културе у Истри, који ће трајати шест дана, наступе ће имати и прваци опере Народног позоришта у Београду Александра Ангелов, Миодраг Д. Јовановић и Иван Јовановић, као и српски глумци Иван Вучковић, Дејан Цицмиловић, Мирјана Марковић, Душан Јовић, Сања Мијаловић, Петра Димитријевић и Марија Радојевић.

Биће одржано и књижевно вече Радомана Кањевца, као и премијерно представљање књига Андрићевих приповијетки у издању "Лагуне" у Пули, Ровињу и Умагу.

Одржаће се и концерти хора "Славенски" из Београда и КУД "Дуле Милосављевић" из Чачка, наступ младих српских књижевника Невене Угреновић, Спасоја Миловановића, Сање Петровић и Ненада Трајковића.

Одржаће се и вечери рокенрола у СРЦ Верудела, као и спортски сусрети – турнир у малом фудбалу и шаху и гастрономске вечери са српским етно јелима, а у пулском биоскопу "Кино Вали" одржаће се ревија савременог српског филма, у оквиру које ће бити приказани филмови: "Тилва Рош", "Довиђења, како сте?", "Медени месец", "Бели, бели свет" "Чекај ме, ја сигурно нећу доћи" и "Беса".