Дани липе: Сјећање на Вукове са Вучијака

Удружење бранилаца и поштовалаца Вучијака и Борачка организација општине Брод организују манифестацију "Дани Липе на Вучијаку 2015". Манифестација почиње данас у 19.00 часова парастосом погинулим борцима Вучијачке бригаде у Спомен-соби у Подновљу, а наставља се сутра светом литургијом у Спомен-цркви на Липи са почетком у 10.00 часова, потврђено је из Борачке организације Брод. Након литургије […]

субота, 16 маја, 2015 / 08:44

Удружење бранилаца и поштовалаца Вучијака и Борачка организација општине Брод организују манифестацију "Дани Липе на Вучијаку 2015".

Манифестација почиње данас у 19.00 часова парастосом погинулим борцима Вучијачке бригаде у Спомен-соби у Подновљу, а наставља се сутра светом литургијом у Спомен-цркви на Липи са почетком у 10.00 часова, потврђено је из Борачке организације Брод.

Након литургије кренуће опход око спомен-цркве, затим је предвиђен помен погинулим борцима, те освештање славског кољива, полагање вијенаца и културно-умјетнички програм.

"Дани Липе на Вучијаку" одржавају се као знак сјећања на битку вођену 1992. године, којом је спријечено цијепање Републике Српске и омогућен наставак пробоја коридора назван "Битка за пут живота и спаса".

(Што је након рата издано уградњом Дистрикта Брчко у Устав БиХ, гласом српских посланика из редова владајућег СНСД, чиме је Република Српска опет раздвојена на два дијела, без испаљеног метка, оп. Фронтала.)

На мјесту Липа гдје се спаја пет општина – Добој, Дервента, Брод, Модрича и Вукосавље изграђена је спомен-црква посвећена Светом Јовану Владимиру, а у порти су подигнути споменици погинулим српским борцима у одбрамбено-отаџбинском рату и Другом свјетском рату.