Дани архитектуре: Град као сити, наслијеђе као херитаж

Као једини азбучни портал западно од Дрине, који се труди у оскудним условима бити барем писмен, немамо кад преводити ова наказна саопштења људи који ни сами баш нијесу сигурни како би написали нека страна имена. Али ту смо гдје смо. Српски језик полако изумире.

петак, 8 јуна, 2018 / 07:48

"Истраживачки центар за простор​" по четврти пут организује "Дане архитектуре” у Бањој Луци од 4. до 10. јуна 2018. под називом ​ ХЕРИТ.ЦИТY. ГРАД И НАСЉЕЂЕ.

Дани архитектуре у Бањој Луци 2018. отворени су у понедељак у 19.00 у Културном центру Бански двор предавањем Игора Марића (Србија) – Регионализам у српској модерној архитектури, те отварањем изложби Архитектонично – Иван Антић, Сунчана страна модернизма и изложбе ЕуропаНостра – Схаринг херитаге схаринг у Великом салону Културног центра Бански двор. Изложбе ће се моћи погледати до 11.јуна 2018.

Свечано отварање симпозијума који представља централни догађај манифестације, планирано је у петак у 17.30 у Градском позоришту Јазавац. У три блока предавања у петак и суботу ћемо имати прилику да упознамо, послушамо и дискутујемо са неколико интернационалних и домаћих предавача.

Први дан симпозијума резервисан је за госте из Шпаније и Хрватске. Шпански архитекта Гонзало Алонсо Нúñез је ванредни је професор у Цесуги и оснивач архитектонског студија Абало Алонсо арqуитецтос заједно с Елизабетх Абало. У двадесет година дјеловања извели су многе награђене пројекте, излагане и објављиване на националном и међународном нивоу. Крешимир Дамјановић је архитекта је млађе генерације, живи и ради у родном граду Задру. Запослен је у студију Николе Башића, једног од најпознатијих хрватских архитеката. Крешимир је добитник награде Схинкецхику, 2017. године, коју додјељује култни јапански архитектонски часопис АУ иновативним пројектима.

У суботу нас очекују два блока предавања домаћих и гостујућих предавача из Данске, Словачке, Аустрије и Црне Горе.
Други дан симпозијума почиње у 10:00 часова предавањем архитекте Милана Алексића испред бањалучког архитектонског студија А+Б архитекти, а као представник домаће архитектонске сцене говориће нам о дугогодишњој пракси, признањима и архитектури у БиХ. О увијек занимљивој архитектури сјевера слушаћемо једног скандинавског архитекту. Из Данске нам долази Сониа Цохан, као дио Дорте Мандруп А/С тима са 25 година професионалног искуства и низом међународно признатих и препознатљивих објеката. Мицхал Бурак и Матúш Гомолчáк долазе из Словачке испред архитектонског бироа АТРИУМ као добитници бројних награда на националном нивоу. Бурак је један од оснивача бироа и аутор пројекта Еаст Сиде Арцхитецтуре.

У суботу од 16.00 часова, у трећем блоку предавања, слушаћемо предаваче из Аустрије и Црне Горе.
Сцхенкер Салви Wебер је тројац који је основао архитектонски студио у Берну и Бечу 2009.године, а о успјеху њихове сарадње свједоче бројни награђени пројекти у Аустрији, Њемачкој и Швајцарској, о чему ћемо чути од Пхиллипа Wеммера из овог архитектонског студија.

Из Црне горе нам долази Дијана Вучинић као оснивач љетње школе архитектуре Котор АПСС и интердисциплинарне архитектонске праксе ДВАРП, а с искуством учешћа на Венецијанском Бијеналу, радом у Влади Црне Горе, те наставно-научним искуством.

У недјељу је планирана стручно вођена посјета споменицима социјалистичке Југославије: Јасеновац (Камени цвијет, Богдан Богдановић, 1966), Козара национални парк (Споменик Револуцији, Душан Џамоња, 1972) с посјетом Доњој Градини.
Херит.цитy – Град и насљеђе је тема четвртих Дана архитектуре у Бањој Луци. Претходни Дани су се бавили разним темама о граду, па је тако прошле године тема Дана била МАЛА РАЗ_МЈЕРА ГРАДА, у 2016.години је представљена тема АРХИТЕКТУРА ИСПРЕД ИНВЕСТИЦИЈЕ, док су први Дани одржани 2014.године под називом АРХИТЕКТУРА МОЖЕ ПОМОЋИ.

Дани архитектуре се и ове године одржавају уз подршку спонзора који су препознали значај ове манифестације. Они ће у оквиру мини сајма представити бројне производе и услуге, информишући посјетиоце о најновијим достигнућима и понуди на тржишту грађевинске индустрије као што су генерални спонзор манифестације Лео-Грес те компанију Лео-Грес Фабрика цемента Лукавац, Xелла, Сплендор, Феал, Урбис Центар, Xyпеx, Фундермаx, Колпа сан, Кнауф, Кроноспан, Аустротхерм, ГМП, Баумит, Дацом траде, Сика, Елград, Бинис бетон, Теа Промеса, Дрводом, Елда луx и други.
Поред стручне јавности, Дани архитектуре – Бања Лука се такође обраћају и широј заједници у циљу образовања и афирмације позитивних примјера архитектонских пракси.Оставите одговор