Дане Чанковић: Референдум је корак ка независности

БАЊА ЛУКА – Предсједник Српског народног покрета "Избор је наш", Дане Чанковић, сматра да одлука Народне скупштине Републике Српске да распише референдум о законима које су наметнули високи представници показује снагу суверености Српске и да њени грађани имају то највише право да одлучују о суштинским питањима за своју будућност. "Покрет позива грађане РС да у […]

четвртак, 14 априла, 2011 / 21:02

БАЊА ЛУКА – Предсједник Српског народног покрета "Избор је наш", Дане Чанковић, сматра да одлука Народне скупштине Републике Српске да распише референдум о законима које су наметнули високи представници показује снагу суверености Српске и да њени грађани имају то највише право да одлучују о суштинским питањима за своју будућност.

"Покрет позива грађане РС да у што већем броју изађу на референдум и негативно се одреде према наметнутим законима", рекао је Чанковић и истакао да би успјех референдума на такав начин отворио могућност поништавања свих одлука којима су одређена овлаштења Српске пренесена на ниво БиХ и које су нанијеле финансијску и политичку штету РС и српском народу.

"Референдум је и корак у смјеру остваривања независне Српске. Јединство српских политичких странака и народа било би најбољи одговор на могуће насртаје на РС и српски народ", закључио је Чанковић.

Он је истакао да би од велике важности било да све политичке странке, а посебно ПДП, Демократска партија и Српска радикална странка РС, јединствено подрже референдум.

Народна скупштина РС усвојила је јуче одлуку о расписивању референдума у РС на којем би се грађани изјаснили да ли подржавају наметнуте законе високог представника у БиХ, посебно о Суду и Тужилаштву БиХ, те њихову неуставну верификацију у парламенту БиХ