Данци строжије на граници са Њемачком

Данска је, после 10 година, најавила да планира поново да уведе сталну граничну контролу на међама према њемачкој. Убудуће ће цариници проверавати путнике при улазу и излазу из земље, саопштио је министар финансија Клаус Хјорт Фредриксен, додајући да је мањинска влада у Копенхагену постигла такав договор, пренеле су агенције. Данска ће, и поред овога, остати […]

четвртак, мај 12, 2011 / 12:40

Данска је, после 10 година, најавила да планира поново да уведе сталну граничну контролу на међама према њемачкој.

Убудуће ће цариници проверавати путнике при улазу и излазу из земље, саопштио је министар финансија Клаус Хјорт Фредриксен, додајући да је мањинска влада у Копенхагену постигла такав договор, пренеле су агенције.

Данска ће, и поред овога, остати део Шенгнског постора, који, међутим, предвиђа путовање без граничних контрола између земала чланице.

Циљ контрола је, како истиче Фредериксен, растући прекогранични криминал.

Министар правосуђа Ларс Барфед је подвукао да се ради пре свега о контролама путника из источне Европе.

Европска комисија за сада није желела да коментарише одлуку владе Данске, јер очекује исцрпан извештај из Копенхагена.

„Желимо да добијемно званичан документ”, наглашено је у Европској комисији у Бриселу, тек потом ће се Комисија изјаснити по овом питању.

Контроле је предложила десничарска ДВП Пие Кјерсхаар, која указује да њемачки туристи не треба да брину, јер ће већина бити дочекана само осмехом и без проблема.

ДВП је предложила ову меру и заузврат дала пристанак за пензијску реформу.

Имеђу осталог је предвиђено да се поново успоставе и граничне установе, односно поставе канцеларије на главним прелазима. Исто је планирнао и у лукама за путнички саобраћај са мора из Шведске.

Мобилни тимови треба да контролишу на мањим прелазима и у возовима.

Данска је марта 2001. као последица Шенгенског споразума, укинула све граничне контроле према Њемачкој и уклонила граничне прелазе.

Након поновног успостављања контрола аутоматски скенери треба да обухвате и све регистарске таблице возила.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *