Данас СНСД пред тзв. Тужилаштвом БиХ: Допунили случај против Суада Арнаутовића

Савез независних социјалдемократа /СНСД/ поднио је Тужилаштву БиХ допуну кривичне пријаве против предсједника Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ Суада Арнаутовића и чланова Жељка Бакалара, Ирене Хаџиабдић, Ахмета Шантића, Јована Калабе и Вање Бјелица Прутина због извршеног кривичног дјела злоупотреба службеног положаја или овлашћења из члана 220 став 1 Кривичног закона БиХ.

среда, 19 октобра, 2022 / 17:30

У образложењу допуњене кривичне пријаве наводи се да је Арнаутовић гостујући у емисији "Резиме" ФТВ 18. октобра најавио да је "на столу" разматрање одлуке о поништењу и поновном одржавању избора у Републици Српској за ниво предсједника Републике Српске, чиме је потврдио наводе из саме кривичне пријаве коју је СНСД поднио 11. октобра да је незаконита наредба о отварању врећа и поновног бројања гласачких листића за ниво предсједника Републике Српске донесена са циљем поништења избора за наведени ниво, а не са циљем стварног утврђивања и обједињавања изборних резултата како то ЦИК БиХ наводи као разлоге за доношење наредбе.

"Наиме, ЦИК БиХ у овом моменту не може знати које ће мјере предузимати, када још траје процес ‘поновног контролног бројања’ гласачких листића за ниво предсједника Републике Српске и овакво понашање предсједника ЦИК-а управо показује да су сви кораци и радње које ова комисија предузима и које ће предузимати унапријед договорени", истиче се у допуњеној кривичној пријави СНСД-а.

У пријави се констатује да наведена радња Суада Арнаутовића потврђује да су горе пријављени као службена лица ЦИК БиХ у намјери да погодују једном изборном субјекту прекорачили своја службена овлашћења те унапријед, без чекања исхода радње која је у току /бројање гласачких листића/, договорили одлуку о поништењу и поновном избору за ниво предсједника Републике Српске.