Данас почиње 42. Бранково коло

Пјесничка манифестација "Бранково коло" почеће данас бесједом о Бранку Радичевићу коју ће прочитати пјесник Владимир Јагличић у чувеној Карловачкој гимназији, најстаријој школској установи у Србији. Ова 42. по реду манифестација, на којој ће бити одржан низ културно-умјетничких програма и која ће трајати до 16. септембра, биће одржана у Сремским Карловцима, на Стражилову и у Новом […]

петак, 6 септембра, 2013 / 14:00

Пјесничка манифестација "Бранково коло" почеће данас бесједом о Бранку Радичевићу коју ће прочитати пјесник Владимир Јагличић у чувеној Карловачкој гимназији, најстаријој школској установи у Србији.

Ова 42. по реду манифестација, на којој ће бити одржан низ културно-умјетничких програма и која ће трајати до 16. септембра, биће одржана у Сремским Карловцима, на Стражилову и у Новом Саду.

Овогодишње "Бранково коло" протицаће у знаку 130. годишњице преноса земних остатака Бранка Радичевића из Беча на Стражилово и 200. годишњице рођења Петра Петровића Његоша.

Наступиће пјесници Стеван Тонтић, Мирјана Божин, Горан Симић, Снежана Минић, Драгослав Дедовић, Дамир Малешев и Стела Манасијевић. Потом ће угледни драмски умјетници Ружица Сокић, Соња Младенов и Никола Ивачков казивати Бранкову и Његошеву поезију. Током Бранковог кола наступиће и глумице Весна Чипчић и Верица Николић.

Према традицији, други дан манифестације посвећен је пјесничком ходочашћу на Стражилово. Сви присутни пјесници и умјетници посјетиће Бранков гроб на врху "рајског Стражилова", гдје ће бити одржан и програм. У Карловачкој богословији "Свети Арсеније Сремац други архиепископ српски", биће приређен програм "Нека буде што бити не може", поводом 200. годишњице Његошевог рођења.

На "Бранковом колу" биће свечано уручена међународна награда "Бранко Радичевић" Славомиру Гвозденовићу из Румуније и награда "Стражилово" Борису Лазићу из Француске и Драгославу Дедовићу из Њемачке, као Ирени Бера и Горану Гаврићу Грги, младим пјесницима из Новог Града и Бањалуке.