Данас Међународни дан пољупца

Широм свијета 6. јул се обиљежава као Међународни дан пољупца. Било да пољубац има романтично значење, или је синоним за поздрав, то је обичај познат готово свим културама, а наука која проучава љубљење назива се филематологија. Док се љубимо лучимо мноштво хормона и неуротрансмитера који нам поправљају расположење, као што су адреналин, серотонин и допамин. […]

среда, 6 јула, 2011 / 17:03

Широм свијета 6. јул се обиљежава као Међународни дан пољупца.

Било да пољубац има романтично значење, или је синоним за поздрав, то је обичај познат готово свим културама, а наука која проучава љубљење назива се филематологија.

Док се љубимо лучимо мноштво хормона и неуротрансмитера који нам поправљају расположење, као што су адреналин, серотонин и допамин.

Бактерије које размјењујемо док се љубимо подстичу имунолошки систем да производи антитијела. Само током једног пољупца сагоре се у просјеку двије калорије.

Према томе, да бисмо "потрошили" парче торте са јагодама и шлагом морали бисмо да се пољубимо 25 пута. У страственом пољупцу учествује 36 мишића лица, а још једно позитивно дејство љубљења је што крвни притисак накратко расте, пулс може чак да се удвостручи, а тјелесна температура се повећава за 0,5 степени Целзијуса.

Начини на који се размјењују ови знаци њежности се разликују. Када је у питању пољубац у образ, у Русији и Египту обично се размијене три, Американци се љубе само једанпут, док је у Скандинавији љубљење у јавности ријетко.

На Галапагосу се жене љубе искључиво у десни образ, а у Оману није необично да се послије руковања мушкарци пољубе у нос.

Ескимски пољубац је назив за нееротски поздрав, сличан руковању гдје се особе додирују носевима желећи да осјете мирис оног другог, као што то раде животиње.

Свима омиљени "француски" пољубац стимулише усне, језик и уста, подручја веома осјетљива на додир. Овај дубоки пољубац или пољубац језиком, сматра се изузетно интимним и пријатним.

Љубљење је незаобилазно приликом прослава и празника. Уобичајено је да склапање брака младенци запечате пољупцем, што симболизује размјену душа између младе и младожење, потврђујући да "двоје постају једно". У неким културама постоји обичај да се тачно у поноћ у новогодишњој ноћи добије пољубац.

Љубљење нас опушта и рјешава стреса, подиже самопоуздање, али и има учинак попут вјежбања. Врући пољупци помажу и у трошењу калорија – а према неким истраживањима, пољубац који траје минуту сагоријева чак 26 калорија те активира 30-ак мишића. Просјечан човјек, пак, у животу проведе 20 хиљада минута љубећи се.

У америчкој савезној држави Висконсин забрањени су страствени пољупци, а у Мичигену је мушкарцима забрањено да своје жене љубе недјељом. У Ајови су уведена временска ограничења за љубљење у јавности, а у Русији је љубљење на јавном мјесту забрањено.

Истраживање агенција за проналажење партнера "FriendScout24" и "TNS-Infrаtest" показује да више од трећине Њемаца не пољуби свог партнера ни три пута дневно, док се у Шпанији и Француској парови пољубе више од десет пута дневно.