Данас Београдски универзитет пуни 210 година

Дан Универзитета у Београду и 210 година од његовог оснивања данас су обиљежени свечаном академијом, отварањем спомен-собе научника Милутина Миланковића и додјелом повеља најбољим студентима у претходној школској години.
Свечаности су присуствовали одлазећи и нови ректори Владимир Бумбаширевић и Иванка Поповић, која ступа на дужност 1. октобра, бројни професори и награђени студенти.

среда, септембар 12, 2018 / 16:32

„Универзитет је био и остао један од главних покретача развоја друштва, а последњих седам година налази се међу 500 најбољих на чувеној Шанганској листи“, рекао је Бумбаширевић.

Он је навео да је на овом универзитету од оснивања дипломирало око 400.000 студената и подсјетио да је прва генерација Велике школе имала свега 20 студената, међу којима је био и Вук Караџић.

Бумбаширевић је нагласио да је овај универзитет изњедрио велика имена као што су Јован Цвијић, Јосиф Панчић, Слободан Јовановић, Михаило Петровић Алас и Милутин Миланковић.

Поводом Дана Универзитета у згради Ректората отворена је спомен-соба чувеном научнику Милутину Миланковићу.

Дан Универзитета обиљежава се 13. септембра у знак сјећања на почетак рада Велике школе коју су 1808. године основали Доситеј Обрадовић и Иван Југовић, чиме је означен почетак високог образовања у Србији.1 КОМЕНТАР

  1. Na manifestaciji se naravno nije priznalo kako je ova crkotina od ustanove zadnjih trideset godina posvecena unapredjenju sveopsteg diplomiranog NAZADNJASTVA u srbiji i sire.Sve to us pomoc plejade likova koji su se smenjivali na tronu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *