Дан сјећања на Јадовно

Поводом обиљежавања 72 године од усташких злочина на подручју Лике, Велебита и Пага, сутра ће, с почетком у 11 часова, код Шаранове јаме на Велебиту, бити обиљежен Дан сјећања на Јадовно 1941.  Парастос ће служити свештеници Горњо- карловачке епархије, након чега је планирано полагање вијенаца. "Дану сјећања на Јадовно 1941" прусуствоваће изасланици предсједника Републике Српске, […]

субота, јун 29, 2013 / 07:02

Поводом обиљежавања 72 године од усташких злочина на подручју Лике, Велебита и Пага, сутра ће, с почетком у 11 часова, код Шаранове јаме на Велебиту, бити обиљежен Дан сјећања на Јадовно 1941.

 Парастос ће служити свештеници Горњо- карловачке епархије, након чега је планирано полагање вијенаца.

"Дану сјећања на Јадовно 1941" прусуствоваће изасланици предсједника Републике Српске, предсједника Хрватске, министри у Влади Српске Петар Ђокић и Горан Мутабџија, бивши предсједник Хрватске Стјепан Месић, као и представници бројних удружења.

На острву Пагу, у ували Слана, биће откривена спомен плоча убијенима. Од првог априла 1941. године, за само 132 дана, у комплексу логора смрти Госпић- Јадовно- Паг, према истраживањима историчара, убијено је више од 40 хиљада лица. Највећи број људи убијен је бацањем у крашке јаме и поноре Велебита и море акваторијума острва Пага.
И ове године, обезбијеђен је аутобуски превоз из Бањалуке, Новог Сада и Београда.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *