19:08 Звучи мало шпијунско-суперхеројски: Босић против СНСД-овог тима за прљаве операције17:26 Важан јубилеј: Прије 60 година први човјек у свемиру је постао онај који је писао ћирилицом17:02 Деманти градоначелника Приједора: СДС је извукао моје ријечи из контекста, неће ме посвађати са борцима ВРС16:17 Песков: Кијев мора поштовати обавезе из споразума у Минску15:45 Златна грозница тресе Источну Европу15:37 Борба против пандемије створила четрдесет нових милијардера15:22 Акције Алибабе порасле шест одсто у Њујорку након казне у Кини15:15 Зора Видовић присутна на прозивци ММФ за југоисточну Европу15:07 Џафи честита почетак Рамазана, Фронтал се придружује - он муслиманима малим словом, ми и онима што се пишу великим15:01 Новаковић-Бурсаћ: Тужилаштво БиХ ради политички задатак: Формирају предмет због обиљежавања Дана руских добровољаца, а ни један за злочине муџахедина

Дан борца, локални избори, парк Младен Стојановић, директан пренос

Новим, другим по реду протестом опозиције у Бањој Луци, заправо је дошло до свођења ствари на праву мјеру, односно преко овог случаја можемо пратити поларизацију каква је у Српској створена. Свако има своје присталице и своје медије.

петак, 5 јула, 2019 / 12:02

Након првог окупљања у организацији два посланика ПДП и једног СДС, десио се на Дан борца и други протестни скуп у Бањој Луци. Овај скуп је имао, очекивано, далеко мању бројност, највише између 300, до 350 присутних.

Бројност присутних, једина је ствар због које је потребан непристрасан извјештач, јер данас оба супротстављена политичка блока имају своје медије. Тако ће опозиција измишљати да је прошли пут било 4.000 окупљених, а РТРС и припадајући медији ће тврдити да је пар стотина.

Истина не мора бити негдје између, а нажалост, јесте. Права сврха овог окупљања и онако није да се створи критична маса, већ да се направе кулисе за директан телевизијски пренос. То је оно што опозиција у ранијем дјеловању, када је власт Милорада Додика дијелила два пута по пет милиона марака "помоћи медијима", није имала.

Приђите бини, још мало ће укључење у програм БН ТВ

Полиција готово да није била видна у самом парку, свега два или три позорника, док су доста бројнији, у групама од по шест, четири или два позорника, били распоређени на прилазима РТРС, Влади РС, те на паркингу код тениских терена у самом парку.

И полиција се научила памети, па за разлику од самопонижавања оклопљеним јединицама у децембру (данас их можемо звати жандармима?), полицајци су у обичним, свакодневним униформама, са шапкама умјесто шљемова на глави. Причају између себе. Весели. Запослени.

Митинг је најављен за 19 часова, али у 19:19 још увијек иду пјесме Мире Јањанина и Лазара Ристовског, уз коју Рибљу Чорбу и Плејбој. Од тада су присутни у парку три пута позивани да се са клупа у дубини парка приђе бини, да би онда услиједило и образложење главнокомандујућег скупа: Имамо још десетак минута до уживог укључења…

Недопустиви руски утицај на изборе у САД…

У 19:39 је почео митинг говором момка који је представљен као борац за људска права, а којег смо већ виђали у истим емисијама и телевизијама гдје и Станивуковића, што даје јасан увид у оквир и улагања у овај конкретан политички бунт.

Веома оштар и некомпромисан тон запосленика Бањалучког центра за људска права не да не сакрива, већ наглашава један озбиљан политички проблем у Српској.

Он се садржи у томе да представници организација финансираних из иностранства, држе политичке говоре и учествују у утицају на изборни процес. Колико год била можда и истинита њихова критика, то је је у земљама које финансирају такве организације тешко кршење закона, због чега се иде у затвор.

Но, пошто се код нас и саме партије финансирају од страних фондова, то јасно показује да тзв. БиХ није никаква држава, а да Српска тавори у тешкој приватизацији институција и дијељењу друштва до непомирљивости око било чега.

БН ТВ снима оборени кадар, РТРС се опет није појавила

Будући да за Дневник 2 није ни могло стићи, недопустиво је да ни у Дневнику 3 РТРС није било помена о новом митингу опозиције. Јесте да је више младих отишло на Егзит бесплатним аутобусима градске управе, или да је Петар Ђокић добио признање на скоро једнако посјећеном скупу у Блискоисточном Сарајеву, али заиста је неприхватљиво да државна телевизија, макар у дијелу дневника са овим догађајма, не извјести о овом политичком скупу.

За тако нешто ће требати једна велика и свеобухватна промјена, прије свега у еволуцији уређивачке свијести и образа, када се ради за новац свих грађана. Она, додуше микронска, постоји.

Овај пут РТРС се не позива на неки анонимни портал, већ даје екстремно кратку вијест са сликом пензионера на клупи у првом плану, те ситним натписом на транспаренту са најчешће цитираним ријечима Петра Кочића. Да је тако нешто урађено и у Дневнику 3, онда би то била подношљива креација паралелне стварности, коју раде и државне телевизије у ЕУ и САД. О Русији да не причамо.

Овако је то прећуткивање стварности.

Одустајање од резервног састава полиције – једина наопослом замјерка власти

Говори три посланика су били мање или више једнаки оним општим популистичким фразама од прошли пут (непоштовање људских права (ускраћена дозвола за Трг Крајине), приватизација институција, масовно исељавање, економски суноврат, пирален, дипломе запослених у јавном сектору…).

Једино је подсјећање Небојше Вукановића на естрадни патриотизам власти у случају "резервни састав полиције", нешто што је озбиљна и стратешка замјерка и политичка пацка властима, чију бруку исте не могу сакрити или дати неки смислен одговор.

Он је устврдио, да након тешког србовања и обећања да ће бити успостављен резервни састав, те спремног одговора из Ефбиха, власт у Српској након притиска страног фактора одустаје и продаје прозриву причу о успостави Жандармерије.


А то је истина, на причу о резервном саставу полиције, одговорило се стварањем јединице за коју се на први поглед види да се преклапа у надлежностима са већ постојећим, односно да се највише ради о преименовању, уз то јој је и име украдено од јединице из Србије. Оних тзв. црвених беретки, које су прозване жандармима након реформе војне формације са оклопним хеликоптерима, која је директно одговарала државној безбједности и предсједнику државе.

Устоличење Парка Младен Стојановић као простора за неограничену слободу говора

Ово из узводног поднаслова је сажетак највећег значаја данашњег окупљања, а то је да вам полиција не може забранити да одржите било какав скуп и кажете било шта, уколико им (а то они сами тврде) најавите да ћете се окупити, да они за то као чувари реда и мира знају. И то је поштено. И по закону.

Дакле, уколико мислите да би снимак дроном у којем се види ваше велико мноштво, које би штрецнуо бунџије који леже у кревету и са лаптопом на трбуху протествују преко друштвених мрежа, ви то можете урадити. У том случају препоручујемо дио парка на којем нема дрвећа, гдје је недавно одржан Бањолучки пикник уз присуство градоначелника Игора Радојичића и пригодан културноумјетнички програм.

Највећа би грехота била да организатори овог протеста исти пошаљу на море, прије него што још једном провозају уз подршку свих нас своје грађанско право да преко изабраних представника јавности изразе своје политичке захтјеве. Бар три пута, по српски.

Интонирали су Боже правде, истакли српску заставу у првом реду. Све пет. Тако треба да изгледа сваки протест у Републици Српској, о ма чему протествовали. И треба да их буде онолико колико људи буде хтјело долазити на њих. И нико то не може забранити.

Слободни медији Српске

Медији су веома битан фактор у поштеном демократском процесу, па Фронтал апелује на све грађане да прочитају добро законе и буду свјесни својих права, а право на окупљање имају сви.

Колико год нам високи представници мијењали Устав Републике Српске уз помоћ корумпираних политичара који су га довели до тога да му првих осам одредби почиње са "Брише се и замјењује са…", колико год нам укидали грб и химну, понижавали нас овдје и на Косову и Метохији, оне одредбе о слободи јавне ријечи и окупања још увијек нам нису законски забранили.

Ни туђин, ни домаћи феудалац.

Тако је и са медијима. Исто тако они агресивци који су као Барбара Животић лагали да је било 40.000 присутних на скупу пред посљедњу предизборну ћутњу (када је организатор изричито забранио присуство српске заставе), а посебно они који су ту научнофантастичну лаж преносили, требају знати да још увијек постоји једно гласило које није слуга ни странаца, ни домаћих власти, а залаже се за што већи степен државности Српске. И који ће рећи како јесте.

Наравно, напасти сваки покушај подривања њене државности, са чије год стране долазио.

Остале приче и захтјеви са скупа у парку доктора Младена, за чување политичке плаже у љетном периоду, најлакше је да сазнате у саопштењу ПДП, које је послато медијима овим поводом, а ми немамо проблем да га објавимо у цјелости:

Захтјеви и позиви

Народни посланици Јелена Тривић, Драшко Станивуковић и Небојша Вукановић позивају градоначелника Бањалуке Игора Радојичића да се придружи вечерашњем окупљању грађана у парку "Младен Стојановић" и објасни Бањалучанима случај цурења отровног пиралена у пословној зони "Инцел":

"Захваљујемо Градској управи што се коначно огласила о овој еколошкој катастрофи. Прије него што смо поставили ово питање, грађани су остали ускраћени за било какву информацију, као што није било оглашавања ни о бруталним хапшењима у Бањалуци. Међутим, многа питања су остала неодговорена. Да ли су ватрогасци били упозорени у како по здравље опасно подручје иду? Да ли су добили упутства како да се понашају након гашења пожара? Да ли је било засиједања кризног штаба овим поводом, као што је било у случају поплава? Гдје је сједница Скупштине града овим поводом? Гдје су упутства за људе који су гасили пожар? Гдје су провјере њиховог здравственог стања? Гдје су инструкције за људе који раде у кругу Инцела? Гдје су упозорења о коришћењу воде и хране мјештанима који живе у непосредној близини Инцела? Гдје је печаћење контамниране зоне? Ако се знало за пирален, ко је дозволио складиштење сјечке у непосредној близини? Да ли је у Еко топлани горила пираленом контамнирана сјечка? Зато позивамо градоначелника да објасни овај случај и на ова питања одговори грађанима вечерас на скупу", рекла је Тривићева.

Она је додала да ће три народна посланика радо уступити простор градоначелнику да објасни све што занима грађане и да ће имати њихову пуну подршку:

"Градоначелник Радојичић је градоначелних свих грађана, без обзира на њихов политички став. Од пиралена су угрожени сви – и припадници владајућих партија и опозиције и неопредијељени и малољетни. Умјесто препуцавања по медијима, нудимо му да стане пред народ и одговори на сва питања која их брину", истакла је Тривићева.

Она је најавила да ће заједно са Вукановићем и Станивуковићем наредне седмице посјетити пословну зону "Инцел":

"Наш позив градоначелнику стоји и за ту посјету. Питање је исувише озбиљно да се заташкава и да се дијелимо на власт и опозицију. Сви имамо своју одговорност према грађанима у складу са надлежностима – једни да постављају питања, други да ријеше проблем. Зато нека и градоначелник преузме своју одговорност", закључила је.

Бања Лука, 04.07.2019.

Информативна служба ПДП-а

(не треба вам ово -а, уз ПДП, пошто је Партија демократског прогреса женског рода, као и РС, па не треба РС-а. – прим. Фронтала)1 КОМЕНТАР

  1. Значи да поновимо, опозиција преко својих прокси морона покушава да приволи што већи број грађана, подијели друштво и изазове нови 5.октобар. Све виђено али се раја не пали осим ових југоносталгичара, “раје” из ефБиХ која живи од донација УСАИД-а и обнавља куће од истог…

Оставите одговор