Дамир Калетовић ослобођен оптужби

Бањoлучки основни суд изрекао је данас ослобађајућу пресуду уреднику Федералне ТВ Дамиру Калетовићу, којег је оптужница теретила да је у службеној канцеларији тадашњег омбдусмена за људска права Витомира Поповића, упркос одбијању интервјуа, без најаве саговорнику, снимио њихов неслужбени разговор, а затим га злоупотријебио. Новинар се нашао на оптуженичкој клупи због дијела у којем је објавио […]

уторак, 22 новембра, 2011 / 17:03

Бањoлучки основни суд изрекао је данас ослобађајућу пресуду уреднику Федералне ТВ Дамиру Калетовићу, којег је оптужница теретила да је у службеној канцеларији тадашњег омбдусмена за људска права Витомира Поповића, упркос одбијању интервјуа, без најаве саговорнику, снимио њихов неслужбени разговор, а затим га злоупотријебио.

Новинар се нашао на оптуженичкој клупи због дијела у којем је објавио пријетњу тадашњег омбудсмена за људска права Витомира Поповића, јавља ФТВ.

Поповић је изрекао пријетњу метком у чело Калетовићу. 

У изјави за ДЕПО ПОРТАЛ, уредник ТВ програма и мултимедије ФТВ-а, Бакир Хаџиомеровић, кратко је прокоментарисао ослобађајућу пресуду:

– Иако је Тужилаштвоо Основног суда у Бањој Луци учинило све да новинар буде осуђен, мудрошћу судије то је избјегнуто. Током читавог процеса Дамир Калетовић се држао достојанствено, као и наш адвокат Никица Гржић, а ми, након свега, настављамо борбу пртоив мафије и надамо се да ће наш случај бити подстрек остатку медијског еснафа у БиХ да се бори на исти начин.

Подсјећамо, Калетовића је оптужница Окружног тужилаштва у Бањој Луци теретила да је 28. септембра 2007. године на адреси институције Омбдусмена БиХ у Бањој Луци, у службеној канцеларији тадашњег омбдусмена за људска права Витомира Поповића, упркос одбијању интервјуа, без најаве саговорнику, снимио њихов неслужбени разговор, а затим га злоупотријебио, извлачећи разговор из контекста и емитујући само одређене дијелове снимка.0 КОМЕНТАРА

 1. Sada je samo pitanje dana kada ce Vitomir Popovic u prijevremenu penziju. Ovu mu je poruka da je i njegovom kriminalu dosao kraj. Republika Srpska je ovom presudom zacepila mnoga usta u Sarajevu jer vise nece moci pricati kako je pravosudje u RS pod uticajem vlasti. Sada mu nece moci pomoci ni lazni akademik Snjezana Savic, koja ga je zbog licnog interesa pokusala uvesti i u ovu vlast. Naime, Saviceva iskoristava Popovica kako bi svome sinu obezbjedila mjesto na fakultetu, prvo ga je postavila na Politicke nauke pa ce ga polako prebaciti na Pravni fakultet. STOP KRIMINALU.

 2. Чиста компромисна пресуда. Јер мало дјелује натегнуто, да нема доказа. Овдје се сви по мало „перу“, од судије, тужиоца,.. Е сад, у неким коментарима, се спомиње да је г. Поповић, губитник, то се код нас може увјек обрнути. А колико, процјењујем, још ће се неки овајдити због овакве пресуде.

 3. Како се може десити да „велики“ правни експерт, или још боље „један од највећих“ г.Витомир Поповић избуги случај на суду. Па ваљда је требао процјенити. Шта би тек било да је суђење одржано у „лошијем“ енитету…
  Мислим да бивши чувар у Босанци нема појма о праву….

 4. Ovo je podatak sa zvanicne stranice Pravnog fakulteta: ВИТОМИР ПОПОВИЋ ИМА САМО ЈЕДАН САМОСТАЛНО ОБЈАВЉЕН РАД А ИЗАБРАН ЈЕ У ЗВАЊЕ РЕДОВНОГ ПРОФЕСОРА А И ТАЈ ЈЕДАН ЈЕ ОБЈАВИО ПОД СУМЉИВИМ ОКОЛНОСТИМА. ДОВОДИ ПРОФЕСОРЕ ИЗ СРБИЈЕ ТАЧНИЈЕ АКАДЕМСКЕ ПРОСТИТУТКЕ НАЂЕ ИМ СПОНЗОРЕ ЗА ОБЈАВУ КЊИГЕ А НАПЛАТИ ИМ ТАКО ШТО ЊЕГА ДОПИШУ КАО КОАУТОРА.

  НАЈЗНАЧАЈНИЈИ УЏБЕНИЦИ И МОНОГРАФИЈЕ
  До сада је објавио бројне књиге, монографије и уџбенике као аутор или коаутор, од којих издвајамо само неке:
  ◘ В. Поповић, Р. Вукадиновић „Међународно пословно право (посебни дио – међународни уговори) Правни факултет Бања Лука и Центар за право Европске Уније Крагујевац, 2010. године.
  ◘ В. Поповић, В. Лукић: “Документи: Дејтон – Париз”, Збирка, Институт за међународно право и међународну пословну сарадњу, Бања Лука 1996, стр. 146.
  ◘ М. Васиљевић, М. Рајчевић и В. Поповић: “Уговори у привреди”, Теорија-пракса-обрасци, Правни факултет, Центар за публикације, Бања Лука 2002, стр. 487.
  ◘ В. Поповић: “Правни аспекти доцње продавца са испоруком робе”, Правни факултет у Бањој Луци, Бања Лука 2000, стр. 194.
  ◘ В. Поповић – Р. Вукадиновић: ”Међународно пословно право – Општи део”, прво издање, Правни факултет у Бањој Луци, Правни факултет у Крагујевцу, 2005. година, 510 страна.
  ◘ В. Поповић – Р. Вукадиновић: ”Међународно пословно право – Општи део”, друго издање, Правни факултет у Бањој Луци, Правни факултет у Крагујевцу, 2007. година, 330 страна.
  ◘ В. Поповић – Ф. Турчиновић: ”Међународно јавно право”, Правни факултет у Бањој Луци, Бања Лука 2007, 430 страна.
  ◘ В. Поповић – Д. Мировић: ”Трговинско право- Статусни дио – привредна друштва”, Факултет спољне трговине Бијељина, 2007. година, 273
  стране.
  ◘ В. Поповић – Б. Топић – С. Марић: ”Nullum crimen, nulla poena sine lege”, Правни факултет у Бањој Луци, 2008. године, 775 страна.
  ◘ В. Поповић – Б. Топић: ”Уговорни систем Уједињених нација за заштиту људских права”, Правни факултет у Бањој Луци, 2008. година (књига у штампи-прелому око 1500 страна).

 5. Nama ne trebaju ni knjige, ni monografije, ni zbornici radova i zakoni, ni sudije i sudovi, …sve je to bespotrebno bacanje para kada nam je Bog na tenku dovezao sveznajućeg, premudrog i neviđeno obožavanoga fra milu laktaškog.

 6. Само у области права може неко бити професор на факултету и учити студенте, а да никад није написао ни једну пресуду или оптужницу.
  А кад су професори снагом мјеста, на коме се налазе, ушли у правосудне институције (Суд БиХ, Уставни суд БиХ и РС), ту се понашају као „слонови у стакларској радњи“.
  На жалост, имамо предсједнике судова, који нису никад пресуду, јер су дошли на то мјесто, из рецимо, управе и сл.
  Такве нам кадрове изабира ВСТС БиХ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *