Дамаск одбацио одлуке Арапске лиге

Сирија је "категорички” одбацила одлуке министарског савета Арапске лиге о рjешавању кризе у тој земљи. Дамаск оцjењује да те одлуке одражавају „хистерију” неких арапских држава, пише у саопштењу Амбасаде Сирије у Каиру. „Арапска сиријска република категорички одбацује данашње одлуке Арапске лиге”, изјавио је стални представник Сирије у Арапској лиги и амбасадор те земље у Египту […]

недеља, 12 фебруара, 2012 / 19:21

Сирија је "категорички” одбацила одлуке министарског савета Арапске лиге о рjешавању кризе у тој земљи.

Дамаск оцjењује да те одлуке одражавају „хистерију” неких арапских држава, пише у саопштењу Амбасаде Сирије у Каиру.

„Арапска сиријска република категорички одбацује данашње одлуке Арапске лиге”, изјавио је стални представник Сирије у Арапској лиги и амбасадор те земље у Египту Јусеф Ахмад.

Ахмад данас није учествовао на састанку министара иностраних послова Арапске лиге који су се, како је раније саопштено, договорили да пруже политичку и материјалну подршку сиријској опозицији и затраже од Савјета безбједности УН формирање заједничких снага из арапских земаља и УН.

У насиљу у Сирији у недељу су погинула 24 човека, углавном цивила, већина у главном упоришту опозиције, у граду Хомсу који режим држи мјесецима у блокади.

Сиријска Опсерваторија за заштиту људских права навела да у дијеловима тог града више нема хране.

Невладина организација „Локални комитети са координацију” јављају да су „све пекаре у граду затворене осим једне која се налази у кварту Ал-Малаб”, уз оцјену да се „хуманитарна ситуација у граду погоршава”.

„У Хомсу, волонтери сиријског Црвеног полумјесеца дијеле храну, ћебад и медицинску помоћ хиљадама људи који пате због последица повећања насиља”, пише у заједничком саопштењу Црвеног полумјесеца и Међународног Црвеног крста.

Невладине организације наводе и да сиријска војска по свему судећи наставља са офанзивом, што доказује и конвој од 30 тенкова и блиндираних возила за транспорт трупа који су виђени да напуштају Набк и крећу се у правцу Хомса”.

Индустријски значајан град Хомс је са 1.600.000 становника последњих мјесеци постао „пријестоница револуције”, а сиријска војска је почетком фебруара додатно појачала блокаду и бомбардовање тог града.Оставите одговор