Далекоисточна седмица: ШИРИ (쉬리)

Матрица америчких акционих трилера, с краја хладног рата. Почиње "негдје у Сјеверној Кореји". Сцене клања политичких затвореника, који служе као заморци у обуци агената. Међу њима је најбоља Шири, као и овај дио од остатка филма. Директива је инфилтрирација у одбрану Јужне Кореје, и изазивање пометње у државној творевини капиталистичке браће. Треба направити инцидент, на […]

четвртак, октобар 20, 2011 / 05:44

Матрица америчких акционих трилера, с краја хладног рата. Почиње "негдје у Сјеверној Кореји". Сцене клања политичких затвореника, који служе као заморци у обуци агената. Међу њима је најбоља Шири, као и овај дио од остатка филма.

Директива је инфилтрирација у одбрану Јужне Кореје, и изазивање пометње у државној творевини капиталистичке браће. Треба направити инцидент, на церемонији проглашења заједничког наступа на Олимпијади. Да би се спријечило уједињење; и пад комунистичког сјевера, пред благодетима економски стабилног југа.

Шири би то обавила без проблема, да није извјесних хемијских реакција у мозгу, акваријумских рибица, и лагодног јужњачког живота. Постаје љубавница младог полицајца, и заљуби се више него што треба. Тако дође до драматичне акције при крају, занимљиве само због егзотике истока.

Спектакуларност је главни адут, пошто је ово био најгледанији филм у Кореји. И прекретница у производњи. До тад, филмска индустрија се ослањала на закон, да су биоскопи обавезни приказивати 146 дана годишње домаће филмове.

У остатку свијета се филм звао Шири, а код уће Свири, што је алузија на рибу ендемичну за Корејско полуострво (Coreoleuciscus splendidus) са поруком како пливају и на сјеверу и на југу земље слободно, не знајући која је откуда дошла (да шпијунира).То ако сте се питали откуда риба на фотографији једног акционо-потрошачког филма.

За крај још само једна лекција из Корејског: Чу туне мазе! (За уједињење!)


(Редитељ: Канг Џе-гју; Улоге: Хан Сук-кју, Чои Мин-сик, Сонг Канг-хо)Оставите одговор