Далај лама: Тибетанци који изврше самоубиство нису луди

Тибетански духовни вођа далај лама изјавио је током посјете Италији да Тибетанци који су у последњих неколико недеља извршили самоубиство "нису луди”, већ да очајнички покушавају да побјегну од "бруталности” кинеских власти. „Тибетанци који су одузели себи живот како би побјегли од тортуре и затвора у Кини нису луди”, рекао је далај лама пред око […]

петак, 12 априла, 2013 / 08:24

Тибетански духовни вођа далај лама изјавио је током посјете Италији да Тибетанци који су у последњих неколико недеља извршили самоубиство "нису луди”, већ да очајнички покушавају да побјегну од "бруталности” кинеских власти.

„Тибетанци који су одузели себи живот како би побјегли од тортуре и затвора у Кини нису луди”, рекао је далај лама пред око 3.500 присталица у сјеверном италијанском граду Тренту, јавила је агенција Франс прес.

Далај лама је допутовао у Италију како би примио награду за мањине коју му је додијелила аутономна провинција Болзано, чије већинско становништво говори њемачки језик.

Далај лама је рекао да је током посјете Италији желио да се састане са папом Фрањом, али да је поглавар Римокатоличке цркве у овом периоду презаузет.

Најмање 112 Тибетанаца извршило је самоубиство самоспаљивањем у последње четири године.