Далај Лама посјетио Обаму

Барак Обама изразио је искрену забринутост за питање људских права на Тибету, изјавио је синоћ у Вашингтону Далај лама послије сусрета са америчком предсједником. Барак Обама је „предсједник државе у којој влада демократија, дакле природно је да је иразио забринутост за основне људска права и вјерске слободе”, рекао је Далај лама агенцији Франс прес послије […]

недеља, 17 јула, 2011 / 10:40

Барак Обама изразио је искрену забринутост за питање људских права на Тибету, изјавио је синоћ у Вашингтону Далај лама послије сусрета са америчком предсједником.

Барак Обама је „предсједник државе у којој влада демократија, дакле природно је да је иразио забринутост за основне људска права и вјерске слободе”, рекао је Далај лама агенцији Франс прес послије сусрета са Обамом.

Тибетански вођа је у Вашингтону 11 дана учествовао на једном будистичком вјерском обреду.

Амерички предсједник примио је у Бијелој кући тибетанског духовног вођу, упркос захтјеву кинеских власти да тај састанак откаже, јер тиме, према тврдњама Пекинга, САД доводе у питање територијални интегритет Кине и њену власт на Тибету.

Државна кинеска телевизија ЧТВ до сада није извјестила о сусрету Далај ламе и Барака Обаме.

Како наводи агенција Франс прес, сусрет који је био затворен за јавност, био је најављен тек у петак увече, вече пред одлазак далај ламе из Вашингтона. Сусрет није био одржан у Овалној соби гдје предсједник САД прима шефове држава, већ у другој сали, указују АФП и АП.

Бијела кућа је јуче саопштила да састанак Далај ламе и Барака Обаме представља снажну подршку САД очувању вјерског, културног и језичког идентитета на Тибету, и заштити људских права Тибетанаца.

Портпарол кинеског министарства спољних послова Хонг Леи рекао је да САД треба да остану вјерне свом ставу да Тибет чини дио Кине. Он је од САД затражио се ни на који начин не мијешају у унутрашња питања Кине и да не чине ништа што би могло да угрози кинеско-америчке односе.

Према саопштењу Бијеле куће, сусрет америчког предсједника и Далај ламе имао је за циљ пружање подршке дијалогу представника тибетанског духовног вође и кинеских власти, како би се нашло рјешење за њихове несугласице.

Добитник Нобелове награде за мир, као и Обама, далај лама је недавно напустио мјесто лидера тибетанске владе у егзилу чије је сједиште у индијском граду Дарансала.

Претходни сусрет Далај ламе и Обаме био је у фебруару 2010. године.

Духовни вођа Тибетанаца који је напустио земљу 1959. након неуспјеха побуне против кинеског присуства, Далај лама тврди да за Тибет тражи аутономију, али га Пекинг оптужује да захтијева независност Тибета.0 КОМЕНТАРА