Дачић: Устав не дозвољава да Војводина има полицију

Важећа законска рјешења и Устав Србије не дозвољавају да Војводина у овом тренутку добије сопствену полицијску управу, изјавио је у Новом Саду министар унутрашњих послова (МУП) Србије Ивица Дачић. Дачић је на конференцији за новинаре у Скупштини Војводине рекао да, иако Устав и закони прописују да полиција није у надлежности Војводине, у МУП-у Србије постоји […]

уторак, март 15, 2011 / 11:43

Важећа законска рјешења и Устав Србије не дозвољавају да Војводина у овом тренутку добије сопствену полицијску управу, изјавио је у Новом Саду министар унутрашњих послова (МУП) Србије Ивица Дачић.

Дачић је на конференцији за новинаре у Скупштини Војводине рекао да, иако Устав и закони прописују да полиција није у надлежности Војводине, у МУП-у Србије постоји изражена спремност да се разговара о свим отвореним питањима о стању безбједности.

„Постојећа законска рјешења не дају могућност да Војводина има своју полицијску управу, али то не спречава МУП Србије да размотри на основу којих модалитета је најбоље да се реформише и буде ефикаснији у свом раду и на територији Војводине”, рекао је Дачић.

Предсједник Скупштине Војводине Шандор Егереши рекао је да је са министром Дачићем о томе разговарао доста пута за последње двије и по године, али да није желио да излази у јавност и прави од тога атракцију, јер је ријеч о исувише озбиљној теми.

„Питање Војводине би свакако требало да буде размотрено у процесу реформе МУП-а Србије, уколико буде воље и слуха за потребе Покрајине, али и других дијелова Србије, попут Београда и Шумадије”, рекао је Егереши.

Додао је да је то питање реална потреба из опсега безбједности и ефикасности и као такво га треба и посматрати у, како се нада, будућем демократском дијалогу.

Егереши је истакао одличну сарадњу са МУП-ом Србије, која, како је навео, дала и конкретне резултате по питању смањеног броја међунационалних инцидената у Војводини током 2010. године.

„Најважнија ствар за нас је очување стабилног јавног реда и мира и добрих међунационалних, међуверских и међуконфесионалних односа у Војводини”, рекао је Егереши.

Према званичним подацима МУП-а Србије, у Војводини је прошле године забиљежен најмањи број међунационалних инцидената за посљедњих седам година.

Ивица Дачић је на сједници Покрајинског савјета за безбједност рекао да је само у односу на 2009. годину број таквих кривичних дјела смањен за 26 одсто, односно да је број међунационалних инцидената са 150 умањен на 110.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *