Дачић у Русији: Нећемо уводити санкције, наша обавеза је да братске односе подигнемо на виши ниво

Предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић пренио је у обраћању у руској Думи јаку спремност Србије да настави историјско пријатељство и братство са Русијом.

среда, 2 јуна, 2021 / 11:01

"Наша генерација има обавезу према великој традицији да српско-руске односе, у сваком погледу, још више унапреди и подигне их на још виши ниво. Ми у Србији смо на то спремни и на томе радимо сваког дана", истакао је Дачић, додајући да је Русија за Србију један од стубова ослонца у савременом свијету и да се то неће промијенити.

Дачић је рекао да су Србија и Русија данас много више од традиционалних, историјских пријатеља и савезника, те у времену пуном криза, неспокојства и без стабилног система међународних односа граде односе стратешког партнерства прожетог узајамним повјерењем и разумијевањем.

Он је напоменуо да су Србија и Русија, прије свега, привржене поретку који почива на међународном праву, те поновио да Србија исказује велику захвалност Русији што је у тешким искушењима за Србију поставила примат међународног права над снагом међународне силе, чиме је остала за Београд један од најважнијих ослонаца у глобалној политичкој арени.

"Русија је данас највећи и најутицајнији заштитник нашег врхунског националног интереса, који штитимо на међународној сцени, а то је очување суверенитета и територијалног интегритета Србије", навео је он.

Дачић је подсјетио да је Русија, као и Србија, чврсто на становишту да је Косово и Метохија неотуђиви дио Србије и додао да је то већ деценијама један од најважнијих политичких ослонаца Београда у борби за српске интересе на међународној сцени, саопштено је из Скупштине Србије.

Наводећи да Србија, која је крајње конструктивна у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ, жели компромис и да дође до рјешења која ће дугорочно донијети мир и стабилност у региону, али да не допушта да она буду наметнута и једнострана, каква су била много пута до сада и никада нису донијела ништа добро.

"Кажу нам – одрекните се Косова и Метохије и отворен вам је пут ка ЕУ. То није оно што партнери кажу један другом", нагласио је Дачић.

Он је додао да Србија жели да уђе у ЕУ, али не прихвата да на том путу пред њу буду постављане препреке које никада никоме нису постављане, нити се тако нешто, као што је признање нелегалне сецесије, може очекивати од било које суверене државе.

Дачић је нагласио да Србија неће уводити санкције великом партнеру и пријатељу Русији, јер из искуства добро зна колико је то неправедно и неефикасно, те додао да у Београду и у Москви добро знају да су искушења 21. вијека таква да их могу и морају превазилазити само ако им се супротставе заједно и у најбољој традицији пријатељства коју с поносом баштине.

"Богатство наших односа током историје и вековима испреплетане везе наших народа и култура, наслеђе је које имају мало који народи у свету. Наша дужност је да их чувамо и да о њима говоримо младим генерацијама и генерацијама које долазе", навео је Дачић.

Подсјетивши на значај улоге српског и руског народа у борби против фашизма и највеће жртве које су поднијели, он је поновио да се Србија и Русија противе ревизији историје.

Дачић је навео да постоји много простора за унапређење сарадње у економији, али и у области медицинских наука, те као примјер навео да је Србија прва земља у Европи која производи руску вакцину "спутњик ве" против вируса корона.

"Србија у самом европском и светском врху по проценту вакцинисаног становништва, због чега очекујемо да ћемо ускоро завршити борбу са епидемијом и вратити се редовном животу. То не бисмо могли да остваримо, или бар не овако брзо, да није било благовремених и обимних испорука спутњика", додао је Дачић.