Дачић у клин, Тачи у плочу

И девета рунда преговора Београда и Приштине завршена је без договора. Премијер Дачић рекао да је косовски премијер Тачи покушао да наметне тему чланства Косова у међународним институцијама. Оба премијера су, у својим обраћањима новинарима, рекла да решење може бити пронађено. Премијер Дачић је рекао да чланство Косова у међународним организацијама није било тема, а […]

четвртак, април 18, 2013 / 08:41

И девета рунда преговора Београда и Приштине завршена је без договора. Премијер Дачић рекао да је косовски премијер Тачи покушао да наметне тему чланства Косова у међународним институцијама.

Оба премијера су, у својим обраћањима новинарима, рекла да решење може бити пронађено.

Премијер Дачић је рекао да чланство Косова у међународним организацијама није било тема, а да је косовски премијер Хашим Тачи то поставио као услов за преговоре о полицијском и судском систему. Кетрин Ештон наводи да је остало још мало времена.

Премијер Србије изјавио је да је Београд био спреман да прихвати бриселски споразум о овлашћењима Заједнице српских општина, али да је Хашим Тачи то минирао везивањем тог проблема са чланством Косова у међународним организацијама, укључујући и у Уједињеним нацијама, што наша делегација није могла да прихвати.

За Тачијеву интерпретацију да је Србија одбила споразум, Дачић је новинарима у Бриселу рекао да је то "крајње некоректно".

Премијер Србије је рекао да је наша делегација спремна да настави разговоре док се сва питања не ријеше.

"Било је 15 тачака, оне су за нас прихватљиве, осим те која везује питање полиције на северу са чланством Косова у међународним организацијама", рекао је Дачић.

Он је додао да су разговори били тешки, захвалио је шефици европске дипломатије Кетрин Ештон на предлозима, који су, како је рекао, много прихватљивији него у претходним фазама и навео да су у доста питања ставови веома приближени.Оставите одговор