Дачић се правда у интересу српског народа

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да нема ништа лоше у томе што је на отварању посљедње дионице ауто-пута Бањалука-Добој изјавио да сви путеви воде у Београд, истичући да прича онако како је у интересу српског народа.

четвртак, октобар 4, 2018 / 12:52

Дачић је, коментаришући негативна реаговања на његове и изјаве предсједника Републике Српске Милорада Додика и оптужбе да руше БиХ, да спајају Србију и Српску, рекао да су то интерпретације, те подсјетио на изјаву турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана да је Сарајево жила куцавица турског народа.

„Па, чекајте, није Ердоган већи Турчин него што сам ја Србин. Шта сам ја ту лоше рекао? Тачно је да сви путеви воде у Београд. Ово је највећи град у региону. Ми смо гледали да путевима повезујемо поједине регионе, и то је потпуно легитимно право“, истакао је Дачић.

Дачић је подсјетио да је изјавио да је Србија гарант Дејтонског споразума и да нема промјене тог споразума без сагласности сва три народа и оба ентитета, да свако ко жели да уништи Српску треба да зна да Србија на то неће сједити скрштених руку, као и да му је неприродно да долази у Републику Српску као министар спољних послова јер је ријеч о једном народу.

„Ја не причам то да би се њима свидело, него онако како је то у интересу нашег народа“, поручује Дачић.

Он је за ТВ Пинк рекао да се Србија не мијеша у изборе у Републици Српској, али јој је приоритет заштита интереса српског народа и Српске и да она опстане.

Дачић је подсјетио да је предсједник Србије Александар Вучић поменуо у полемици са српским чланом Предсједништва БиХ Младеном Иванићем да ће након избора у БиХ рећи каквих све утицаја има.

„Али, нема шта да чекамо да он то каже. То сви ми знамо“, рекао је Дачић.

Он је напоменуо да се у Америци сада истражује колико је Русија утицала на америчке изборе, те подсјетио на чињеницу колико су САД утицале на изборе у Србији.

„Сваки пут када су били избори то су биле неке подршке, јавно су давали паре из Конгреса“, рекао је Дачић.

Он је навео да му је портпарол руског Министарства иностраних послова Марија Захарова рекла да Црногорци оптужују Русију да је хтјела да утиче на изборе у Црној Гори, али није успјела.

„Рекла ми је – замислите, ми наместили изборе у Америци, а не можемо у Црној Гори“, пренио је Дачић.

Он сматра да је зато руски шеф дипломатије Сергеј Лавров веома опрезно наступао када је недавно долазио у БиХ и Републику Српску да не би опет оптужили Русију да утиче на изборе.

„Али, важно је да ми настављамо пријатељске односе са Русијом и стратешке са Кином, а то смета некима. У ЕУ су већ забринути због економског утицаја Кине и Русије“, истиче Дачић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *