Дачић промовисао дипломатски клер у Србији

Поглавари вјерских заједница у Србији убудуће ће моћи да путују у иностранство по повлашћеном третману јер су, према одлуци министра спољних послова Ивице Дачића, добили право на дипломатске пасоше. Ова путна исправа већ је уручена Његовој светости патријарху српском Иринеју, епископу славонском Јовану, муфтији Мевлуду Дулићу, предсједнику Мешихата Исламске заједнице у Србији, а у процедури […]

понедељак, 14 децембра, 2015 / 09:49

Поглавари вјерских заједница у Србији убудуће ће моћи да путују у иностранство по повлашћеном третману јер су, према одлуци министра спољних послова Ивице Дачића, добили право на дипломатске пасоше.

Ова путна исправа већ је уручена Његовој светости патријарху српском Иринеју, епископу славонском Јовану, муфтији Мевлуду Дулићу, предсједнику Мешихата Исламске заједнице у Србији, а у процедури је издавање дипломатског пасоша поглавару Исламске заједнице Србије Адему Зилкићу и другим владикама, бискупима и муфтијама, пишу београдске "Вечерње новости".

Позивајући се на информације Министарства спољних послова, лист наводи да дипломатски пасош у Србији тренутно има 1.882 људи.

Уз дипломатски пасош може се путовати без визе у земље са којима Србија има потписан споразум о укидању виза на дипломатске пасоше и преко реда пролазити на граничним прелазима.

Овај пасош, међутим, не гарантује дипломатски имунитет у иностранству, изузев уколико је ријеч о професионалном дипломати који службује у некој страној земљи.