Дачић из Њујорка о Косову и Метохији

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас у Њујорку да је постизање политичког рјешења за питање Косова и Метохије национални приоритет и да је званични Београд искрено посвећен миру и дијалогу који се, уз посредовање ЕУ, води са Приштином.

уторак, 25 септембра, 2018 / 13:53

"Водећи одговорну политику, чинићемо све да интереси нашег народа, али и регионални мир и стабилност буду заштићени", рекао је Дачић на Самиту о миру одржаном у част годишњице рођења Нелсона Менделе, уочи почетка 73. засједања Генералне скупштине УН.

Дачић је истакао да Србија, бранећи свој суверенитет и територијални интегритет, брани међународно право, Повељу УН, очување међународног мира и безбједности, али и свој национални и историјски идентитет, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Он је истакао да Србија, као лидер у региону по обиму учешћа у мировним операцијама УН, сматра да је успјешно одржавање мира заједничка одговорност која захтијева непрекидан ангажман и посвећеност, као и стално јачање свих капацитета УН.

"Придајемо посебан значај деловању мисије УН на Косову и Метохији и истичемо да је статусно неутрално присуство УНМИК-а у несмањеном обиму од суштинског значаја за стабилност и стварање услова који треба да воде у правцу трајног и одрживог решења за питање Косова и Метохије", рекао је он.

Шеф српске дипломатије је истакао да су превенција и мирно рјешавање спорова и криза један од најважнијих елемената изградње и очувања међународног мира и безбједности.

"Зато сматрамо кључним јачање културе мира и дијалога, политике компромиса и мирољубиве коегзистенције народа", рекао је Дачић.

Он је истакао да Србија снажно осуђује тероризам и све видове екстремизма и радикализма који угрожавају мир и да је спремна да, уз водећу улогу УН, са партнерима широм свијета допринесе сузбијању тих пријетњи.

"Изражавајући поштовање великану /Мендели/ у чију част смо се окупили, желим да вас уверим да је Србија искрен и вољан партнер свим земљама које су спремне да поделе одговорност спровођења заједничке изградње стабилнијег, праведнијег, развијенијег и просперитетнијег света", рекао је Дачић у Њујорку.