Дачић Хаљимију: Да Срби имају десети дио у Албанији што ви имате, били би пресрећни

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручио је данас да се у Србији поштују права албанске националне мањине, али да у школама не могу да се примјењују уџбеници са Косова или из Албаније у којима пише да је "Косово независно". "Хоћете да се уџбеници са Косова или Албаније примењују у Србији, да се у Србији […]

среда, 9 децембра, 2015 / 16:37

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручио је данас да се у Србији поштују права албанске националне мањине, али да у школама не могу да се примјењују уџбеници са Косова или из Албаније у којима пише да је "Косово независно".

"Хоћете да се уџбеници са Косова или Албаније примењују у Србији, да се у Србији учи да је Косово независно, да су Дечани део неке ваше династије? То неће моћи, можете да се позивате на кога год хоћете", рекао је Дачић у парламенту.

Одговарајући посланику Ризи Халимију који је током скупштинске расправе о буџету за наредну годину говорио о правима Албанаца на југу Србије која се, како тврди, не поштују, Дачић је рекао да Албанци не траже помоћ са стране, већ да све проблеме рјешавају са својом државом.

"Српски народ у Албанији био би пресрећан да има 10 пута мања права него што ви имате у Србији. Имају промењена презимена која не могу да врате", истакао је Дачић.

Министар спољних послова нагласио је да у Србији ниједна национална мањина не смије да буде дискриминисана, али и да ниједан Србин не смије да буде дискриминисан зато што живи у срединама у којима живе већином националне мањине.

"Причате о образовању на албанском језику у Србији, а то је утопија за српски народ у Албанији. Ми у Хрватској не можемо да се изборимо да остане ћирилична табла… Не кажем да би Србија требало да смањи ниво права, али би то требало да се цени", констатовао је Дачић.Оставите одговор