Дачић: Дајте Николићу Нобела, он је организовао састанке с Тачијем

Предсједник Томислав Николић требало је да буде кандидат за Нобелову награду, јер је он предложио разговор са косовским премијером Хашимом Тачијем, каже Дачић. Николић је стајао иза свега тога, рекао је данас премијер Србије Ивица Дачић, реагујући на Николићеву изјаву да неће подржати његову кандидатуру за то међународно признање. "Мислим да је Николић требало да […]

субота, 28 децембра, 2013 / 19:05

Предсједник Томислав Николић требало је да буде кандидат за Нобелову награду, јер је он предложио разговор са косовским премијером Хашимом Тачијем, каже Дачић.

Николић је стајао иза свега тога, рекао је данас премијер Србије Ивица Дачић, реагујући на Николићеву изјаву да неће подржати његову кандидатуру за то међународно признање.

"Мислим да је Николић требало да каже да не подржава Тачија за Нобелову награду, а формулација да не подржава Дачића је у складу са оним инструкцијама које је мени давао кад год сам га питао шта да радимо у Бриселу", рекао је Дачић.

Он је навео да му је Николић једном приликом рекао: "Немој да потпишеш, али немој ни да одбијеш".Дачић је напоменуо да се прихватио веома тешког задатка да преговара са Тачијем и да га нико није питао да ли он то жели или не.

"Једноставно се дошло до тога да је Тачи неки предсједник владе, ми ту владу не признајемо, али Николић је то предложио. Он је тражио од мене да преговарам са Тачијем", објаснио је премијер Србије за македонску ТВ Сител.

Према његовим ријечима, Николић се о томе договорио са високом представницом ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон.

"Буквално је рекао – ево вам двојице премијера, затворите их у собу и шта се они договоре ја ћу да прихватим", рекао је Дачић, поновивши да он није ни тражио да то ради, нити је, како каже, због тога био политички срећан или пресрећан.
Ја сам у свему томе учествовао због Србије, нагласио је Дачић, додајући да преговоре са Тачијем није ни обављао због Нобелове награде.

На питање да ли је спреман за Нобелову награду, Дачић је одговорио да о томе није размишљао, нити га је о томе било ко консултовао да ли треба или не треба да се кандидује.

"Ја нисам тражио Нобелову награду, нисам ни радио за то, нити ме то интересује. Нисам тражио ни да се о томе изјашњава ни Николић, нити било ко други, само мало је некоректно да се изјашава на такав начин, да када треба да се преговара – онда мора да се преоговара са Тачијем", рекао је Дачић.

Он је поновио да му је "драже што је кандидаван за Нобела него за Хаг" и додао да не вјерује да ће добити ту награду, нити да га то интересује.

Подсјетимо, српски и албански кокуси у Конгресу упутили су писмо Нобеловом комитету у којем номинују Ивицу Дачића, Хашима Тачија и Кетрин Ештон за Нобелову награду за мир.

Премијер Србије је раније навео да се такве номинације не објављују раније, тако да чим се појавила информација о номинацији он закључује да то није тачно. Премијер се тим поводом и нашалио и рекао да му је "драже да га кандидују за Нобела него за Хаг".
Премијер Косова Хашим Тачи изјавио је раније да је почаствован номинацијом за Нобелову награду за мир и да то признање, више него ико други, заслужују грађани Косова.Оставите одговор