Дачић: Царинским печатима ништа није ријешено

Замјеник премијера Србије и лидер СПС-а Ивица Дачић оцијенио је данас да је договором о царинском печату у дијалогу Београда и Приштине ријешен мањи дио проблема, а да ће "главни дио проблема" вјероватно бити покушај претварања административне линије између Косова и остатка Србије у граничну. "То је оно против чега је српска делагација. Ми не […]

субота, 3 септембра, 2011 / 16:01

Замјеник премијера Србије и лидер СПС-а Ивица Дачић оцијенио је данас да је договором о царинском печату у дијалогу Београда и Приштине ријешен мањи дио проблема, а да ће "главни дио проблема" вјероватно бити покушај претварања административне линије између Косова и остатка Србије у граничну.

"То је оно против чега је српска делагација. Ми не можемо да прихватимо промену статуса административне линије, имајући у виду да би се тиме вестачки признала независност Косова", рекао је Дачић, који је министар унутрашњих послова Србије.

Он је оцијенио да је веома битно да дијалог Београда и Приштине даје жељене резултате, јер без дијалога "постоји очигледна жеља да се неке ствари рјешавају силом".

Дачић сматра да Србија води политику која нема скривене намјере, а да је стално у игри с некима који би да је доведу у пат позовцију.

На питање да ли је могуће и Европа и Косово, Дачић је рекао да су то хипотетичка, метафизичка питања и да би одговоре на њих требало да дају странке у Србији које су веће од СПС-а.

Према његовим ријечима, те странке би требало да одговоре шта ће Србија даље да ради поводом захтјева Њемачке, уколико буде прихваћен од других европских држава, или уколико дође до насилног напада на сјевер Косова.

"Метафизичко је питање шта је старије и овде је неопходно да се учини све да Србија оствари националне и државне интересе, а то је да истовремено постане члан ЕУ, а да то не учини на штету националних и државних интереса", закључио је Дачић