Дачић аранжира церемонију понижења и издаје

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да су Сједињене Америчке Државе изразиле спремност да организују церемонију потписивања споразума Београда и Приштине и да позову и друге земље, као и да је савјетник за националну безбедност Џон Болтон о томе причао са руским предсједником Владимиром Путином и шефом руске дипломатије Сергејом Лавровим.

недеља, 30 децембра, 2018 / 12:54

"Њима је битно да је Русија сагласна и да у томе учествује, осим оног дијела који води Европска унија (ЕУ). Велике силе морају да буду гарант договора пошто он мора да прође и кроз Савјет безбједности", рекао је Дачић у интервјуу за Политику од суботе 30. децембра.

На питање колико је за америчког предсједника важно питање рјешавања проблема Косова, Дачић је рекао да Доналд Трамп полази од тога да може да се постигне договор Београда и Приштине.

"И уколико се тај договор постигне, то је велика позитивна ствар за цио регион и за све ове земље које би били гаранти, укључујући и земљу у којој би се то потписало – САД. То је плус за Трампову политику и за САД", рекао је Дачић.

Нарочито, додао је Дачић, ако су око тога сагласни Београд и Приштина, јер би то како је навео, би био њихов дипломатски успјех.

"Али, за сада, нема никаквих индиција да ће доћи до формалне промјене формата дијалога, односно укључивања Америке, јер би он морао да се промијени на један такође формалан начин", рекао је Дачић.

Значи, додао је Дачић, "да сада неко одлучи да више нећемо да разговарамо код (високе представнице ЕУ за спољну политику и безбједност Федерике) Могеринијеве, него ћемо да разговарамо у неком другом формату, а тога нема".

Дачић је рекао да је преговарачки процес у "тоталној дефанзиви и пат позицији", а да би се наставио дијалог потребно је да Приштина повуче таксе које је увела на производе из Србије.

"Они сигурно њесу очекивали да ћемо ми да признамо Косово, али су можда очекивали да ће ЕУ да им да бар визну либерализацију", рекао је Дачић.