Даброви на Сани

Иако се вјеровало да на овим подручјима већ одавно нема даброва, у Копривни, селу надомак Оштре Луке, ове необичне животиње су постале права атракција.Међу првима их је видио мјештанин Илија Рибић, који често долази на обалу ријеке Сане. – Даброви су исјекли дрвеће и преносили га са једног краја на други. Неколико пута су од […]

понедељак, 13 фебруара, 2012 / 10:13

Иако се вјеровало да на овим подручјима већ одавно нема даброва, у Копривни, селу надомак Оштре Луке, ове необичне животиње су постале права атракција.Међу првима их је видио мјештанин Илија Рибић, који често долази на обалу ријеке Сане.

– Даброви су исјекли дрвеће и преносили га са једног краја на други. Неколико пута су од врбе или тополе покушали да направе брану на Сани широку десетак метара, али би је плаховита вода порушила – прича Илија и додаје да је посљедњи пут дабра видио прије петнаестак дана.

Они су, тврди Илија, активни, углавном навече и то када влада потпуни мир, тако да их је готово немогуће фотографисати, али ако је судити по исјеченом и изрезбареном дрвећу, могло би се закључити да је ово заиста станиште даброва.

– Примијетио сам их прије двије-три године, било их је и раније, али мање. Видио сам један пар, чак нисам ни знао шта је то. Сад су се размножили па су ту четири пара и често када изађем у риболов видим их како препливавају преко воде – рекао је Рибић.

Причу Илије Рибића потврђује и његов комшија, Марко Грујичић.

– Примијетио сам како сијеку и обарају дрвеће и више пута посматрао њихова склоништа која праве увече – прича Марко и додаје да су дању увијек негдје скривени. На питање откуд зна да даброви сијеку дрвеће Грујичић каже да ниједна машина ни алатка не може да исијече дрва као даброви.

Илија и Марко кажу да им у почетку нико није вјеровао у њихову причу о појави ове ријетке животињске врсте. Међутим, у посљедње вријеме мјештани Копривне и околних села све више се распитују за даброве, а видјети их могу само они који су спремни да и по цијелу ноћ проведу на обали Сане.