Да живимо боље: Брнабићка у Бриселу уз Аљбина Куртија

Премијер Србије Ана Брнабић изјавила је да су се лидери западног Балкана на радној вечери у Бриселу фокусирали на будућност и оно што могу да ураде да грађани живе боље.

среда, 19 маја, 2021 / 08:25

"Разговарали смо о важним политичким и економским питањима", рекла је Брнабићева синоћ новинарима након вечере шест лидера са западног Балкана коју је организовао високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеф Борељ.

Она је навела да су прво била затегнута атмосфера, а послије много боља, оцијенивши да је увијек добро када се разговара.

Брнабићева је пренијела да је на радој вечери разговарано и о инвестиционом плану ЕУ за Западни Балкан, те да је радује што ће прије краја године почети радови на изградњи ауто-пута од Ниша ка Плочнику, затим Приштине, Тиране до луке Драч.

Она је рекла да је током вечере било говора о нон-пејперима, али је да нису ишли у детаље тих папира којих је било много у протеклом времену, пренијели су београдски медији.

"Поменути су само као ствар која може да уздрма тешко постигнуту регионалну стабилност", оцијенила је Брнабићева.

Она је додала да су посебно одређени присутни премијери из региона ипак скренули пажњу колико се регион промијенио.

Брнабићева је истакла да је Србија у свему томе одиграла кључну улогу, прије свега захваљујући предсједнику Александру Вучићу када је позвао албанског премијера Еди Раму да посјети Србију.

"Ми волимо да будемо негативни и на овој вечери су се истицале многе ствари, али је било и оних рационалних људи који знају да је пре седам година изгледало све лошије. Можда полако, али чини ми се да идемо у правом смеру", поручила је она.

Брнабићева је рекла да није разговарала са премијером привремених институција у Приштини Аљбин Курти Аљбином Куртијем, наводећи да није било провокација и да су се сви трудили, због домаћина који заговарају агенду проширења, да разговарају о будућности.

Вечери су синоћ, осим Брнабићеве, присуствовали предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, премијери Албаније Еди Рама, Сјеверене Македоније Зоран Заев, привремених институција у Приштини Аљбин Курти, те предсједник Црне Горе Мило Ђукановић.