Да Винчијев Христ Спаситељ на аукцији растурио све рекорде

Слика италијанског умјетника Леонарда да Винчија "Спаситељ свијета” (Salvator Mundi) продата је у сриједу у Њујорку за рекордних 450,3 милиона долара.

четвртак, 16 новембра, 2017 / 11:08

Да Винчијева слика Исуса Христа у ренесансној одежди, који у лијевој руци држи кристалну куглу, а десну подиже у знак благослова, из 1506.-13. на аукцији њујоршке куће Кристи нудила се за 100 милиона долара, а достигла је 4,5 пута вишу цијену.

Њена продаја срушила је више него дупло стари аукцијски рекорд који су држале Пикасове "Жене из Алжира” (Les fеmmеs D’Alger), продате за 179,4 милиона долара у мају 2015.

"Спаситељ”, након 20-минутног надметања понуђача, одлази у власништво купца чији идентитет није познат.

Ријеч је о слици која показује изузетно мајсторско умијеће, али се дуго сматрала копијом све док стручњаци недавно нису потврдили њену аутентичност.

До данас је сачувано мање од 20 платна Леонарда да Винчија, ренесансног сликара, чији је рад био цијењен још за његовог живота, наводи Кристи.

"За аукцијске стручњаке, ово је Свети грал”, саопштено је на медијском представљању слике.

Слика је прије аукције била изложена у Хонг Конгу, Сан Франциску и Лондону, одакле је однесена у Њујорк гдје ју је јавност могла видјети прије аукције.

Слика, скромне величине 65 x 45 цм, рестаурирана је након историјске изложбе о Да Винчију у лондонској Националној галерији 2011.-12.1 КОМЕНТАР