Дани(ј)ел Симић

Да то Ратко Младић није можда шугав?

Двије посљедње колумне нијесам писао сриједом, већ четвртком. Тако је Хаг одлучио. Сад се ја одлучујем за петак. На толико имам право. Моја је колумна.

петак, 8 априла, 2016 / 20:47

Сјетио сам се ових дана неког транспарента у Подгорици поводом агресије НАТО на СР Југославију, гдје су се у договору са ситнодушним колаборационистом Ђукановићем, својски трудили да мање гађају цивилне, али и војне циљеве. Од Србије су, по Ахтисаријевом обећању, правили равну плоху.

Гађајте и нас, нијесмо шугави – гласио је он.

Кад су, у тачно хефтичном размаку, судили Радована, па онда и Војислава, ред је сада о Младићу. Без симетрије. Да изненади у војничком маниру. А није, валахи, ни шугав. Не треба попуштати хистерију и ратно хушкаштво у Ефбиху. О Неовисној Републици Хрватској да не причамо.

Ваља је хранити и љуљати.

Требаће то иживљавање истрпити и након жалбених поступака, а онда остаје још мало идеолошко-дипломатско-медијске игранке по плебсу, када Ратко легне на даску за сјечење меса.

Све је исто, осим мржње

Тако се то страствено ради у Орвеловско-новоговорним државуљцима, не би ли сви позаборављали о каквој се етничкој маси ради. Подијељеној на три вјере, што прича истим језиком, који се у државној управи зове са више имена. Надаље, ти вјерско-језички национи су подијељени административним цртама државица бивше СФРЈ, и границама унутар њих самих, гдје у комбинацијама готово нико никог не воли.

Озбиљна је калкулација све то израчунати. Треба зовнути неко дијете са петицом из математике.

Сви ти национи разумију водитеља и госте у студију, кад гледају телевизијски програм из непријатељске државе, након неке нове хашке пресуде. Рецимо у Бањој Луци људи прате како у Сарајеву и Загребу непрестано заговарају њихов нестанак, протјеривање, истребљење. Тамо се то зове еуфемистички укидање Републике Српске. У свом том одличном разумијевању, заборавља се једно – између себе ти народи не налазе заједнички језик и лаки су на обарачу.

Накриво насађена злоба

Рат је завршен. Осим ако упалите ХРТ, БХТ, ФТВ… и припадајуће идеолошке иначице у приватном власништву. Тамо се Караџић управо телепортирао са архетипског брда зла. И коље. Шта би он друго. Шешељ је и даље бренд за рекламирање брзорђајућих кашика. Нијесам једном чуо ових дана, обично од врло толерантних и неполитичних особа, да им је драго што су ослободили Шешеља у Хагу, само да могу гледати како се с оне стране тв-екрана нервирају.

Но, медији у ФБиХ и Хрватској гријеше у старту. Много се више лијепе на Шешеља и Караџића, ако мисле да ћемо се више нервирати. Исто то су и захтијевали окупатори, па су далеко истрајније за вријеме бјегства им, тражили да се Радован испоручи у Хаг. Ратко је некако био у другом плану.

А Срби много више воле војника.

Војничина

Ратко Младић је у свијести народа остао као војник. Генерал. У љигавом гљиварнику постосцијалистичке крваве кише, у којем су бујали шверцери, лопови, проневјеритељи, отимачи, односно првобитни акумулатори капитала свих калибара; овај ратни селебрити се истицао одсуством таквих, чисто материјалистичких доживљаја себе.

Без обзира што постоје гласови да је намјеравао да се кандидује за предсједника након рата, Младићу никад није замјерано политикантство и лични интерес. Но, управо због политике је Караџић и покушао да га смијени, доживјевши умјесто тога меки војни удар. Генерали Војске Републике Српске су се изјаснили да ће и даље слушати Младића, шта год да Караџић командовао.

Е, зато га је народ више волио, и још увијек га више воли од Караџића. Примјера ради, Младића воле и СДС-овци и СНСД-овци, а СНСДовци не воле баш сви Караџића. Поготово они који га памте као шефа друге партије.

Не може помирење, прије разумијевања

То је нешто што у Загребу и Сарајеву не могу никако разумјети. Као што упорно покушавају да помогну Чедомиру Јовановићу давањем простора пред изборе у Србији, а заправо му тако веома одмажу. Исто као што зову пресмијешне тзв. "другосрбијанце" да им гостују на телевизијама, искључиво тако залуђујући своју сопствену публику, да у Србији људи мисле као они. То је, ако ништа, непрофесионално. Уз свијест гдје живе, то је свјесно распиривање мржње.

У Српској је то још глупља и прозривија работа. Другосрбијанске клонове ту још мање фермају. Зато, док чекамо да пресуде Младићу Ратку, има времена да се увјежбају да буду што неподношљивији и јаднији, или да неко коначно проба да разумије другу страну и да схвати своју поражавајућу једнострану немоћ. Све је ту унапријед предвидиво. У препирци са другоентитетским комшијама једнако су битни, осим што је генерал можда неподјељеније дражи.

Гдје год Караџић и Младић представљају у нечијој свијести најрафинираније зло, код Срба то не постоји, нити ће икада постојати.

Што се прије с тим помирите, биће вам лакше живјети с нама.19 КОМЕНТАРА

 1. Још један одличан текст госп.Симића. И текст и порука су ипак намењени плебсу у Фед.БиХ и Неовисној Републици Хрватској.

  Данијел је написао да та у комшилуку индоктринисана светина доживљава др Караџића и генерала Младића крајње рђаво и персонификацијом инстинског зла. Али проблем је што та задојена светина умишља да има монопол над истином, да има монопол да једино она врши интерпретацију и тумачење те наше ближе историје. И очекују да и у Српској на исти начин гледамо на ту нашу трагичну прошлост.
  А то неће ићи, заправо, природна реакција је да се јави и пркос, констанно доказивани анимозитет увек за последицу има и повратни анимозитет.
  Зато је и разумљива реакција умерених и аполитичних људи (који и немају неких симпатија за Шешеља) да са симпатијама гледају на ослобађајуђу пресуду др Шешељу, јер такав расплет, оне који свакодневно шаљу злураде увреде на рачун Српске, иритира и нервира.

  Ја не знам колико је реално да се у комшилуку јави глас разума, позитивни ветрови, да барем покажу разумевања за туђу муку, за неко друго виђење, за другу страну приче. Превише су забраздили у овој новијој митоманији, опасно се примила и виктимизација, превише је ту задојености.

  Мада, ако ћемо право нису ни важни. Време је интернета, читава планета постаје једно велико село, има на стотине народа са којима се могу градити добри односи.
  Ови у комшилуку, ако ће истрајавати на задртом терању да буде по њиховом, по вољи им, са таквима ваља бити на дистанци као што на дистанци држимо проблематичног комшију. То подразумева и одсуство било какве комуникације, осим наравно оне нужне, што би се рекло, тако близу а тако далеко.

 2. @Џазе и Цулкедин

  Погледајте мајицу Аркановог малог:

  http://www.atvbl.com/banjaluka-veljko-raznatovic-nepropisno-parkirao-pa-zaplesao-video/

  Констатовали смо већ да су појединци из српског народа већим дијелом кажњени за злочине над несрбима, а да они који су чинили злочине над Србима нису. Зашто ја инсистирам да је битно да се и они казне и да их требају казнити управо честити Бошњаци?

  http://www.autograf.hr/gospodo-grabar-kitarovic-predaleko-ste-otisli-i-necemo-vam-to-vise-tolerirati/

 3. Некад давно сам упитао поштоваоце лика и дјела Ратка Младића да наброје градове које је Ратко Младић ослободио и припијио Републици Српској. Осим Сребренице, таквог града нема.

  Па сам још упитао да ли неко зна зашто је генерал Младић онако срчано позивао српску младост у рат, а свог сина је склонио у Београд.

  Извињавам се што рушим идилу и дивљење према Патку Младићу, али то је јаче од мене, јебајига.

 4. @Ороз

  Друже Рајко, лично нисам неки поштовалац лика и дјела Ратка Младића, али с обзиром на његову данашњу позицију, неумјесно је тако се односити према њему . Посебно је кретенски назвати га Патком. Поготово што се Ороз руга „Патку“.

 5. Фора са патком, по верзији која је мени позната, иде отприлике овако: Ненад Чанак једном исприча како су, да ли поводом Младићевог хапшења, осванули по Новом Саду натписи по зидовима „Слобода за Ратка“.

  Али, каже Чанак како је дио „Слобода за…“ био написан латиницом, а онда се писац по зидовима касно досјетио. А како је он српски патриота, како га Чанак представља, вели Чанак о психологији тога писца: „како ће Младићево име исписати латиницом, нема смисла!“ Писац се није досјетио да промијени зид, него дописа онда само име ћирилицом, те изађе: „Sloboda za Ратка“. А онда се Чанак тобож дубоко чудио, за каквог то Патка траже слободу.

  То, и опаска како су име Чедомира Јовановића исписали тако да су ћирилично „И“ окренули наопако те је испало латинично „N“ (а ово је причао Чеди који је сједио преко пута), треба ваљда да нам објасни да су они што подржавају Младића јер је у Хагу, а нападају Чедомира Јовановића по зидовима Новог Сада (или неког другог града, не сјећам се) махом неписмена нека гомила. Отприлике тако.

 6. slavija,13.04.2016. 20:25:43
  Ратко Младић није водио никакве освајачке ратове,…?

  Није ни Лисица, али је ставио 65% БиХ под српску контролу. Патково је било само да то сачува до краја рата и да не окаља српски војнички образ.

 7. Svjedok je potvrdio da je Mladić na tom zasjedanju upozorio poslanike da bi nasilno razdvajanje Srba od Muslimana i Hrvata, kao proklamovani ratni cilj, predstavljalo “genocid”.

  “Prema tome, mi ne možemo očistiti, niti možemo imati rešeto da prosijemo samo da ostanu Srbi ili propadnu Srbi, a ostali da odu… Pa, to je… to neće… Ja ne znam kako će gospodin (Radovan) Karadžić i gospodin (Momčilo) Krajišnik objasniti svijetu. To je, ljudi, genocid”, citirao je Milovanović riječi optuženog iz zapisnika sa sjednice.

  Ako covjek koji je svjestan da su njegova djela genocid,i opet to radi i podstrekuje, heroj;onda imamo veliki problem.
  Sto je jos gore.Odrastao i odskolovao se u sistemu koji je zasnovan na antifasizmu.

  I na to sve Drazen ce reci:Sud u Hagu nije ispunio svoju svrhu,Samo nas vise inati.

  ili g Simic

  Гдје год Караџић и Младић представљају у нечијој свијести најрафинираније зло, код Срба то не постоји, нити ће икада постојати.

  Што се прије с тим помирите, биће вам лакше живјети с нама.

  Кључне ријечи: Дани(ј)ел Симић, ,

  Za to cu samo reci:http://3.bp.blogspot.com/-5cryBftozAM/TeKoDAhOwZI/AAAAAAAAChc/9WjzMVmxTzA/s640/Serbian

 8. A sto je najgore sve je samo kamuflaza.Jugoslavenstvo.Ciljevi su i dan danas isti
  http://www.telegraf.rs/vesti/1462474-kad-cetnici-i-ustase-nazdravljaju-24-fotografije-koje-jednostavno-morate-videti-foto

  Sto rece Prijedor“:Volio bi i ja da moji nisu bili partizani“ali ih natjerale ustase.I onda se ti „partizan“ osvecuju Turcima:
  https://www.youtube.com/watch?v=LV4FmCuUXuY

  Ili naivni Drazen:DEDA NOSILAC NEKE SPOMENICE IZ 1 SV RATA,OTAC IZ DRUGOG MAJKA JUNAK PROSLOG RATA…JEDINO ON NEDORECEN…

  p SE IZIVLJAVA NA BOSNJACIMA…eto ti tenk ebo te on

  A u sustini sve se svodi na ovo.
  https://www.youtube.com/watch?v=vP4bhl3VXnQ

  Da se ne lazemo.
  Srbi i Hrvati se vec stotinama godina bore da prepolove,uniste ,pripoje maticama Bosnu….Mi kao ne damo.To je sva pamet.Ko ce pobjediti? Vidjecemo,

Оставите одговор