Да се пребројимо: Амерички и НАТО агенти се сјетили омбдусмана и МУП РС

Након што је шест организација цивилног друштва упутило неколико дописа Институцији омбудсмана за људска права БиХ у којима траже да службеници ове институције посјете сва лица која је МУП РС привео или притворио у вези са окупљањима од 25. децембра 2018, кажу Невладинићи.

петак, 28 децембра, 2018 / 11:37

Наравно, они никада неће поднијети кривичне пријаве против оних који зазивају рушење уставног поретка и јавно позивају на насиље, али то и није њихова улога. Неке од ових организација, као Оштра нула или КВАРТ учествују у распиривању вјерске и националне мржње, фалсификујући историју и страствено нападајући на све што има префикс "српско". То је њихов задатак и кривичне пријаве би требало подносити против њиховог деструктивног дјеловања.

Улога МУП РС јесте да обезбједи услове за слободно и јавно изражавање мисли и неслагања у најбољим тековинама слободе говора, што Фронтал.СРБ сам најбоље демонстрира, преносећи саопштења организација које заступају интересе САД, ЕУ и НАТО. Чинимо то у цјелости, али само пресловљено, без исправљања њиховог англополтронског правописа и колаборационистичких имена.

Слобода еврима: Сабрали се сви доларци

Организације цивилног друштва траже да Омбудсман БиХ искористи своје надлежности и овлаштења и испита наводе који се појавили у медијима према којима је, приликом привођења и хапшења појединих грађана и грађанки, дошло до употребе прекомјерне и недозвољене силе полицијских службеника, али и тортуре и понижавајућег третмана у службеним просторијама полиције.

Организације такође траже да Омбудсман и у наредним данима настави изблиза пратити активности МУП-а РС према члановима групе Правда за Давида и свим другим грађанима који су се одлучили на мирно окупљање и изражавање свог мишљења у вези са овим случајем. Предлажу да при посјетама притвореним особама буду присутни, у духу демократске праксе, и представници организација цивилног друштва које су посвећене заштити људских права и слобода.

Организације још једном подсјећају да је БиХ ратификовала Конвенцију против тортуре и других сурових, нељудских или понижавајућих поступака или кажњавања којим је на себе преузела низ обавеза у вези са превенцијом оваквих поступања, те у том смислу сматрамо нарочито битним успоставу мониторинг активности Институције Омбудсмана у наредном периоду у циљу заштите грађана који изражавају свој јавних протест и незадовољство радом органа гоњења у предмету Давид Драгичевић.

Подсјећају и да су спонтана окупљања грађана међународни стандард, те да се оваквим поступањем припадника МУП-а РС угрожавају права на слободу окупљања и изражавања.

Организације потписнице:
Транспаренцy Интернатионал БИХ
Хелсиншки парламент грађана Бањалука
Центар за животну средину
Удружење грађана Оштра нула
Перпетуум мобиле
Центар за младе КВАРТ

Транспаренси нешто раније

Транспаренцy Интернатионал у БиХ (ТИ БиХ) поднио је данас Окружном јавном тужилаштву у Бањалуци кривичну пријаву против више полицијских службеника због прекомјерне употребе силе и постојања основа сумње да су при томе извршили више кривичних дјела.

На снимку које ТИ БиХ доставља уз кривичну пријаву види се да су полицијски службеници 25. децембра 2018. примијенили физичку силу, између осталог, и према грађанину који је оборен на бетонску подлогу, те да му у том тренутку прилази други полицијски службеник у редовној униформи и наставља га ударати. Истовремено, уз кривичну пријаву су приложени и други узнемирујући снимци који документују полицијску бруталност према грађанима који су се окупили на тргу у знак подршке породици Драгичевић. Поред тога, приведени активисти, новинари и опозициони политичари јавно су објавили да су били малтретирани и понижавани у просторијама Министарства унутрашњих послова Републике Српске, што је такође истакнуто у пријави.

ТИ БиХ је предложио да се при истрази користе и надзорне камере са Трга Крајине, као и да се испитају активисти и новинари који су јавно свједочили о полицијској бруталности. У пријави је описано на који су све начин припадници МУП РС прекршили законске прописе док су примјењивали силу према окупљеним грађанима, посебно се позивајући на Правилник о употреби силе МУП РС који забрањује кориштење физичке снаге и палице према дјеци и старијим лицима, као и према грађанима који пружају пасивни отпор.
ТИ БиХ подсјећа да је министар унутрашњих послова РС, Драган Лукач, на конференцији за медије одржаној 26. децембра, без утврђивања чињеница, изјавио да није било употребе прекомјерне силе, те поставио новинарима питање "Да ли се неко од тих грађана жалио и донио медицински налаз да је повријеђен?".

Напомињемо да се за кривична дјела за која се овдје терете полицијски службеници не захтијева да оштећени имају нанесене тјелесне повреде. Без обзира на то да ли су оштећени грађани поднијели званичне пријаве и документацију, одговорност полицијских службеника мора бити утврђена и по службеној дужности, посебно у ситуацији када грађани имају страх од даље репресије и посљедица.Оставите одговор