Да прије потроше резерве: Бразил на путу да буде пети свјетски извозник нафте

Бразилска нафтна индустрија је апсолутно експлодирала посљедњих година, а сада би ова латиноамеричка земља чак могла да се упише на листу свјетских топ пет произвођача.

понедељак, 13 септембра, 2021 / 18:23

За нешто више од једне деценије, највећа економија Латинске Америке постала је водећи произвођач нафте.

Крајем 2020. године, Бразил није само црпио највише нафте на том континенту – у просјеку 3,03 милиона барела дневно – већ је завршио и на седмом мјесту највећих свјетских произвођача, иза Ирака, а испред УАЕ.

Према ријечима бразилског министра рударства и енергетике, највећи произвођач нафте у Јужној Америци постаће пети највећи извозник нафте на свијету, до краја ове деценије. Бразилска влада предвиђа да ће земља до 2030. године пумпати 5,3 милиона барела нафте дневно, што ће јој знатно олакшати повећање извоза.

Упркос политичким превирањима и Ковиду-19, производња наставља да расте, пише РТ.

Подаци бразилске Националне агенције за нафту, природни гас и биогорива показују да је та земља до јула 2021. године пумпала – у просјеку – 3,9 милиона барела еквивалента нафте дневно, што је повећање од 4% у односу на месец пре и 0,6% у односу на годину дана раније.

Џиновско нафтно поље Тупи је од почетка производње 2010. испумпало више од 2 милијарде барела сирове нафте и највеће је бразилско поље за производњу, које је црпило 916.826 барела нафте дневно, током овог јула. Затим слиједи нафтно поље Бузиос, са количином од 569.648 барела сирове нафте.Оставите одговор