Да ли САД потенцирају "хладни рат” да би ослабиле долар?

У односу на друге валуте, долар се већ неко вријеме налази на најслабијем нивоу у посљедњих неколико година, а стручњаци сматрају да дио заслуга за такву ситуацију припада управо Сједињеним Америчким Државама.

среда, 7 фебруара, 2018 / 10:23

Појединци чак сугеришу да је у питању намјерна кампања усмјерена на јачање америчке економије на рачун главних трговинских партнера, попут Европе и Јапана.

"Трампова администрација се укључена у "хладни валутни рат – и побјеђује”, изјавио је Јоаким Фелс, економиста у инвестиционој фирми "Пимко”. "Умјесто отвореног сукоба, који би укључивао директну интервенцију на валутним тржиштима, непријатељства долазе у облику ријечи и "прикривених” акција, што је имплицитан, али врло јасан сигнал”, написао је Фелс у свом блог-посту.

Америчка економија све више расте, а Федералне резерве су на путу ка повећању каматних стопа, што најчешће узрокује јачање долара.

Међутим, неки коментари и акције владе САД охрабрују инвеститоре да спусте долар, који је је од почетка 2017. године забележио пад од 13 одсто у односу на друге највеће валуте.

Фелс указује на потезе Трампове администрације, која тежи да смањи порезе и подстакне потрошњу, што како каже долази у "погрешно вријеме”. Ове мјере ће нагомилати државни дуг, чинећи инвеститоре мање заинтересованим за куповину америчких државних обвезница.

Таква политика "шаље имплицитан, али врло јасан сигнал на тржиште: циљ је слабији долар, а тржиште је прихватило такву поруку”, написао је Фелс.

Коментари министра финансија Стива Мнучина којима је сугерисао да је "слабији долар добар за нас, јер се односи на трговину и повећање могућности” су подстакли сумње, због чега је сам Мнучин касније покушао да повуче оно што је претходно изјавио, рекавши да су његове ријечи извучене из контекста. У прилог томе иде и изјава Доналда Трампа, који је рекао да жели јак долар.

Али Артхур Кроебер, аналитичар у истраживачкој фирми "Гавекал” тврди да "трговци валутама треба да буду скептични” због Трампових коментара.

Кробер је саопштио да Трамп жели да смањи трговински дефицит САД-а са другим државама. Долар би морао да падне још ниже, да би утицао на смањење ове врсте дефицита.

"Вашингтону ће сада бити веома тешко да контролише даље слабљење долара”, сматра Вирај Пател, валутни стратег у инвестиционој банци ИНГ. Он је додао да "непредвидивост” Трампове политике, а нарочито трговинске политике, такође, доприноси паду долара.

Предност слабије валуте је да је извоз земље јефтинији, што има за тенденцију повећање потражње.

Долар не добија онолику подршку од стране Фед-а, колику би могао да је у питању јачање америчке економије. Одлука америчке централне банке да постепено повећа каматне стопе није у складу са очекивањима неких инвеститора. Због тога, али и због замаха њемачке и француске економије, поједини инвеститори су се окренули ка еуру, умјесто ка долару.

Стручњаци предвиђају да ће Европска централна банка смањити програм стимулације за куповину обвезница, прије очекивања. То би повећало приходе европских обвезница и учинило еуро још привлачнијим.

Грег Мекена из трговачке фирме "АкиТрадер” сматра да би Трампова администрација могла да се унервози, ако долар настави да пада.