Да ли памтиш ЈМБГ: Дом народа сутра о Закону, СДА ће гласати против

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ би на сједници заказаној за сутра требало да разматра захтјев Вијећа министара БиХ да се Приједлог закона о измјени и допуни Закона о јединственом матичном броју разматра по хитном поступку. – Ми ћемо упозорити да је питање јединственог матичног броја питање Босне и Херцеговине. Дакле, јединствени матични број, то је […]

понедељак, 4 новембра, 2013 / 20:33

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ би на сједници заказаној за сутра требало да разматра захтјев Вијећа министара БиХ да се Приједлог закона о измјени и допуни Закона о јединственом матичном броју разматра по хитном поступку.

– Ми ћемо упозорити да је питање јединственог матичног броја питање Босне и Херцеговине. Дакле, јединствени матични број, то је питање сваке државе па и питање државе БиХ. И даље сматрамо да је неопотребно, штетно, а будућност ће показати и опасно сводити питање јединственог матичног броја кроз регистрационо подручје у границе ентитета, казао је данас новинарима делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Халид Гењац (СДА).

Додао је да ће упозорити на то.

– Вјерујемо да ће неко и схватити та упозорења, а ми ћемо гласати против тог закона, казао је Гењац.

Дом народа би требао разматрати и захтјев Вијећа министара БиХ да се Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о јавним набавкама БиХ разматра по хитном поступку.

– Што се тиче закона о јавним набавкама, врло детаљно смо упозорили да тај закон, како је предложен, у себи садржи врло крупне недоречености. Тај закон евидентно има недостатке, нејасноће и недоречености. У пракси ће произвести проблеме. Ми ћемо на то упозорити. Они који буду гласали, па можда и изгласали, преузеће одговорност за посљедице, казао је Гењац додајући да су сви свјесни недоречености и нејасноћа у закону.

Захтјев Вијећа министара БиХ за разматрање Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о пребивалишту и боравишту држављана БиХ по хитном поступку такођер би требала бити једна од тачака дневног реда сједице Дома народа.

– Што се тиче закона о пребивалишту, ту смо врло јасни, уложит ћемо изјаву о деструктивности по бошњачки интерес тог закона. Имајући прије свега у виду да за повратнике, избјегле и расељене који су се вратили и који се намјеравају вратити, уколико се усвоји Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о пребивалишту и боравишту држављана БиХ, онда ће закон о пребивалишту постати нејасан, непрецизан, с потенцијално врло штетним посљедицама, прије свега за повратнике. С обзиром на то да највећи број прогнаних и расељених у укупном броју тих особа у БиХ доминантно долази из реда бошњачког народа, сматрамо да је због тога то деструктивно за бошњачки интерес, казао је Гењац.