Да ли је у Виминацијуму пронађен најстарији помен Христа?

Најстарији помен Христа могао би да представља сребрни листић са старогрчким словима и тајанственим знацима, стар око хиљаду и осамсто година, који је прије неколико дана откривен на археолошком локалитету Виминацијум, рекао је Миомир Кораћ, директор Археолошког института и руководилац Научног пројекта Виминацијум.

среда, 26 августа, 2020 / 15:33

Како Кораћ каже, вриједни артефакт је пронађен испод узглавља дјевојчице сахрањене у оловном саркофагу јерусалимског стила, који је ријеткост и недвосмислено указује на блискоисточно порекло покојнице.

"На листићу се јасно виде урезана старогрчка слова ХИ, ТЕТА, НИ, РО, али када се порука посматра под различитим угловима она се могу читати као различите речи. Једна од њих, исписана великим словима алфабета, може се прочитати као ХРИС, Христос, што значи "спаситељ", казао је Кораћ.

Додао је да је потенцијално сензационални артефакт заправо урезан на сребрном лиму који је искован изузетно танко, до дебљине десетог дијела милиметра.

"Тај лим је седмоструко савијен на величину квадрата ивице пола центиметра. Када је отворен и развијен његове димензије биле су 5,3 центиметра са 3,5 центиметара. Текст на њему је исписан старогрчким алфабетом у девет редова, у комбинацији слова и симбола. Стручни назив за овакав предмет је профилактичка ламела, а у њој се налази магијски текст, осмишљен да заштити носиоца", казао је Кораћ.

У току је анализа написа на листићу и, уколико археолози потврде исправно тумачење ове ријечи, на сребрном писму из Виминацијума налази се најстарији помен Христа на свијету.

Кораћ напомиње да се слова јасно препознају.

"Слова се заиста јасно препознају, али то је толико запањујуће да сматрам да је прерано да било шта коментаришем. Ако се потврди да је читање речи ХРИС исправно, онда је то најстарији помен Христа", казао је Кораћ.