Да ли је Кина повела рат против Алибабе: Претраживач уклоњен с кинеских продавница апликација

Алибабин интернет претраживач је уклоњен из неколико продавница апликација (app stores) у Кини док се наставља сукоб фирме с кинеском владом.

среда, 17 марта, 2021 / 15:31

Трговине Андроид апликација, укључујући оне којима управљају Хуавеи и Ксиаоми, блокирале су преузимања или уклониле Алибабин "УЦ претраживач”, према ријечима власника телефона Хуавеи и Ксиаоми који су разговарали с ЦНБЦ-ом.

Међутим, један власник Самсунг телефона у Кини рекао је да и даље могу видјети претраживач у Самсунговој трговини апликација. "УЦ претраживач” је и даље доступан у Еплеовом Еп Стору. Вијест је први објавио Фајненшл Тајмс.

То се догађа након што је "УЦ претраживач” критикован у ТВ емисији коју је емитовала државна телевизија ЦЦТВ због обмањујућег интернетског медицинског оглашавања.

Емисија је оптужила претраживач да је приватним болницама омогућио да лицитирају за имена најпознатијих кинеских болница у претраживањима кључних ријечи. Тако потенцијално привлаче пацијенте на њихове веб странице умјесто у јавне болнице које би требали посјетити.

Гласноговорник Алибабиног "УЦ претраживача” рекао је за ЦНБЦ: "Придајемо велику важност проблемима приказаним у емисији и брзо смо провели низ мјера за провјеру и исправљање.”

Рекао су да су "илегални садржаји огласа” о којима се говори у ЦЦТВ емисији одмах уклоњени.

Ово се дешва након што је кинески предсједник Си Ђинпинг рекао у понедјељак да сузбијање великих технолошких фирми тек започиње.

"Развој неких фирми није стандардан и ризици постоје – рекао је Си у обраћању највишем кинеском економском одбору”, према државној телевизији ЦЦТВ.

Регулатори су у новембру прошле године блокирали ИПО фирме која је повезана с Алибабом а бави се финансијском технологијом – Ант Груп, вриједне 37 милијарди долара. Јацк Ма, оснивач Алибабе и најбогатија особа у Кини, од тада готово није виђен у јавности.