Да ли финансијска помоћ Грчкој љуља фотељу Ангеле Меркел?

Њемачки канцелар Ангела Меркел мора да се бори за већину у редовима сопствене Демохришћанске странке (ЦДУ), јер ће 22. септембра на дневном реду у Бундестагу бити гласање о новом пакету помоћи Грчкој, чему се многи противе. У народу постоји забринутост да сви нови пакети помоћи Грчкој и другим земљама еврозоне саму Њемачку гурају у пропаст. […]

четвртак, 25 августа, 2011 / 06:04

Њемачки канцелар Ангела Меркел мора да се бори за већину у редовима сопствене Демохришћанске странке (ЦДУ), јер ће 22. септембра на дневном реду у Бундестагу бити гласање о новом пакету помоћи Грчкој, чему се многи противе.

У народу постоји забринутост да сви нови пакети помоћи Грчкој и другим земљама еврозоне саму Њемачку гурају у пропаст.

"Није реално да ће Грчка отплатити све кредите које је добила и које ће добити. Зато читаву политику финансијске помоћи сматрам неуспјелом и мислим да се у протеклих 15 мјесеци показало да она не води ни чему" – сматра посланик демохришћана Клаус Петер Вилш.

Сумње долазе, прије свега, из редова коалиционих партнера – либерала. Генерални секретара Партије слободних демократа Кристијан Линднер наводи да нема разумног рјешења те да евро обвезницама или другим корацима, као што је трансферна унија, мора да се стане на крај.

Подсјећа се и на Меркелиног претходника – Герхарда Шредера, који је доживио неуспјех када је у важним спољнополитичким питањима остао без подршке страначких колега.

Герда Хазелфелд из Хришћанско-демократске уније о таквом поређењу не жели да чује и наводи да се воде интензивне дискусије", те да "савезна канцеларка то ради веома стручно и компетентно".

Иако је свјесна да са сваким новим пакетом помоћи расте незадовољство у страначким редовима, Герда Хазелфелд не види како би преговори на нивоу ЕУ могли боље да се воде, него што то раде шефови влада.

Да ли ће канцеларка добити већину гласова у парламенту биће познато за мјесец дана – преноси "Дојче веле".