Чврсница гори: Јаук за хеликоптерима

Цивилна заштита (ЦЗ) општине Јабланица саопштила је да се пожарна линија у једном дијелу планине Чврсница проширила, па су затражили деловање хеликоптера.

четвртак, 20 јула, 2017 / 16:05

Проматрач који са групом планинара извиђа подручје које је захватио пожар, синоћ око 21 сат јавио је да се пожарна линија у једном дијелу проширила изнад котлине у којој је планирана акција гашења. Стога из ЦЗ траже да дјелује хеликоптер у неколико наврата како би неутрализовао те тачке уз помоћ људи који ће бити на терену.

Према усменој информацији дежурног Оперативног центра Јабланица стање на пожару јутрос је непромијењено, саопштио је Оперативни центар цивилне заштите Херцеговачко-неретванске жупаније.

Када је у питању Коњиц, у сриједу је у 12.20 сати угашен пожар на подручју Љесовине. Међутим, недалеко од угашеног пожара, око један километар сјеверно, примјећена су два нова пожара на подручју између Љесовине и планине "Виљак". Гори букова и храстова шума, на неприступачном терену.

Ватрогасци са припадницима Шумарства "Прењ" и локалним шумаром, брентачама, грабуљама и другим алаткама покушавају спријечити ширење пожара.

Пожар у подручју Љесовине и јутрос је активан. Површина коју је пожар захватио тешко је процијенити због непрегледности терена, али се претпоставља да се ради о више хектара.

Припадници ПВЈ Коњиц и Шумарства "Прењ" су у гашењу пожара остали до касно у ноћ и данас ће бити ангажовани на гашењу тог пожара.

Поред наведених, у протекла 24 сата на подручју Херцеговачко – неретванске жупаније регистрирована су још 23 пожара у којима је горјела трава и ниско растиње, отпад, смеће. Пожари су регистрировни на подручју Мостара, Читлука и Чапљине, наводи се у саопштењу.