Цвијановићка опет о недораслости опозиције

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је да опозиција у Српској својом одсутношћу и ускраћивањем подршке свим важним темама које су битне за Републику Српску показује да чак није дорасла ни томе да буде опозиција, а камоли власт. Цвијановићева сматра да став опозиције – у којем се наводи да су закључци Владе и парламента […]

субота, 12 децембра, 2015 / 11:06

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је да опозиција у Српској својом одсутношћу и ускраћивањем подршке свим важним темама које су битне за Републику Српску показује да чак није дорасла ни томе да буде опозиција, а камоли власт.

Цвијановићева сматра да став опозиције – у којем се наводи да су закључци Владе и парламента Српске у вези са упадом Сипе у Полицијску станицу у Новом Граду усмјерени да штите криминалце – представља "гомилу глупости".

Она је за РТРС рекла синоћ да опозиција на овај начин изврће чињенице и поиграва се са нечим што народ врло добро разумије.

Премијер Српске је позвала опозицију да провјери и пита народ шта мисли о догађају у Новом Граду, истићући да никоме у Влади није намјера да било кога штити ко је починио ратне злочине или било какав криминал.

"Овдје мора да се успостави нормална пракса. Овдје грађани, за разлику од опозиције, знају да није нормално да једна униформисана формација претреса другу униформисану формацију. Ту препознајемо елементе покушаја наметања субординације, у којој би МУП Републике Српске требало да буде развлашћен или да буде само пуки сервис некоме другоме", појаснила је Цвијановићева.

Коментаришући саопштење Савеза за промјене у којем позива МУП Републике Српске на присебност и да не упада у непотребно сукобљавање, Цвијановићева је рекла да није потребно да нека политичка партија говори МУП-у Српске како да се понаша.

"Тамо гдје се носе униформе имају прописане процедуре и тамо се познаје хијерархија и нема потребе да ми шаљемо било какве поруке људима који добро знају да раде свој полицијски посао, и то пуно боље од тих који их позивају и који не знају да раде свој политички посао", рекла је премијер Републике Српске.

Цвијановићева је нагласила да је МУП Српске спреман на сарадњу и подсјетила да због тога Влада Републике Српске и тражи од безбједносних структура у БиХ да буде дефинисано како да се та сарадња оствари.

Коментаришући саопштење Суда БиХ у којем се наводи да се Влада Српске у овом случају није понашала у складу са Уставом, Цвијановићева је рекла да треба питати Суд БиХ гдје се он налази у Уставу БиХ.

"Влада Републике Српске увијек ће штитити све институције и грађане Републике Српске", истакла је Цвијановићева.

Говорећи о боравку у Бриселу, Цвијановићева је рекла да је имала уобичајен састанак на којем је анализирано шта је све урађено у вези са Реформском агендом, те да је имала прилику да изнесе ставове Републике Српске.

"У Бриселу није било ријечи у вези са закључцима које су донијели Влада и парламент Републике Српске о упаду Сипе у Полицијску станицу у Новом Граду", рекла је Цвијановићева.

Она је додала да су грађани збуњени када чују контрадикторне поруке – из Брисела да је у БиХ остварен напредак, а с друге стране постоји рецидив прошлости, као што је високи представник, који пријети бонским овлаштењима.

"Бонска овлаштења су прошлост и она више апсолутно на такав начин не постоје и нису у игри. Високи представник зна, као и они који га охрабрују, да би то значило корак уназад, а никако корак напријед", истакла је Цвијановићева.

Цвијановићева је закључила да би кориштење бонских овлаштења значило крај могућности или шансе за међусобни договор у БиХ.0 КОМЕНТАРА