Цвијановићка: Ништа се не дешава случајно, хоће да нас развласте

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић упозорила је вечерас да су многи процеси који су започети у БиХ усмјерени према Републици Српској са циљем развлашћивања. "Као одговоран премијер желим указати да се ништа у овој земљи не дешава случајно, као ни данас у Новом Граду", рекла је Цвијановићева на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске. Она […]

четвртак, 10 децембра, 2015 / 18:15

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић упозорила је вечерас да су многи процеси који су започети у БиХ усмјерени према Републици Српској са циљем развлашћивања.

"Као одговоран премијер желим указати да се ништа у овој земљи не дешава случајно, као ни данас у Новом Граду", рекла је Цвијановићева на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске.

Она је истакла да су због тога произашли данашњи закључци Владе Српске, која шаље одговарајућа упозорења и указује на оно што је девијантно у БиХ.

Цвијановићева је подсјетила на недавну одлуку Уставног суда БиХ којом се оспорава 9. јануара као Дан Републике Српске и да у парламенту БиХ предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић и даље инсистира на успостављау министарства пољопривреде БиХ.

"Прије неколико мјесеци сагласили смо се да у Звиздићевом експозеу има много ствари које су пријетња за Српску и којима се жели развластити. То што они желе није захтјев на путу европских интеграција, него је то усмјерено против Српске и њених надлежности", додала је Цвијановићева.

Она је навела да се недавно од одређених амбасадора и представника ЕУ у Бриселу могло чути да Дејтонски споразум никада није био конципиран да вјечно траје.

"Имамо данас прилику да видимо какав је однос према Министарству унутрашњих послова Српске, гдје неко жели да покаже да је непоуздана безбједносна институција", рекла је Цвијановићева, додајући да је Влада због овога донијела одговарајуће закључке.

Према њеним ријечима, реаговање бошњачких политичара у Сарајеву су синхронизована, за разлику од српског корпуса.

"Опозиционари у Српској су потрчали да кажу да је наша одлука исхитрена, без обзира на ово што радимо и покушавамо да вратимо у нормалне токове", навела је Цвијановићева.

Она је рекла да Влада Српске жели актима да покаже да се нешто мора мијењати, односно да се мора функционисати како треба у БиХ.

"Чврсто стојимо иза закључака које смо предложили и не прихватамо замјену теза у Сарајеву да су се наше институције ставиле у заштиту ратних злочина. Наша одлука нема везе са ратним злочинима, а обавеза нам је да се понашамо у складу са Уставом и да доносимо одговарајуће закључке", нагласила је Цвијановићева.

Она је навела да је Сипа показала свој однос према МУП-у Српске и да у свему постоји пријетња за будућност.

"Желимо да овакве пријетње предуприједимо и да буду дефинисане праксе и процедуре којима би биле спријечене. Представници међународне заједнице имају озбиљне замјерке према дијелу наших закључака, али их позивам да прочитају шести којим је дефинисано да је Влада Српке опредијељења за коректну и професионалну сарадњу свих безбједносних и правосудних институција у БиХ у оквиру Уставом и законима утврђених надлежности", закључила је Цвијановићева.

Припадници Сипе, према налогу Тужилаштва БиХ, на подручју Новог Града спровели су данас опсежну акцију у вези са процесуирањем ратних злочина, током које је ухапшено пет Срба и извршен претрес у згради општине Нови Град, у Полицијској станици Нови Град и комуналном предузећу "Комус".

Влада Републике Српске, на чији захтјев је сазвана посебна сједница Народне скупштине, закључила је данас да због противуставног дјеловања Сипе прекидају сарадњу са овом агенцијом, те Судом и Тужилаштвом БиХ.

Ухапшени су Љубан Бабић /53/, Ранко Балабан /56/, Рајко Карлица /47/, Мирко Оџић /55/ и Миленко Брчин /52/, саопштено је из Тужилаштва БиХ.